FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tijekom Olimpjskih igara sportaši će moći nekažnjeno protestirati za LGBT prava

objavljeno:

29. 07. 2013.
Tijekom Olimpjskih igara sportaši će moći nekažnjeno protestirati za LGBT prava

Međunarodni olimpijski odbor je objavio kako je dobio potvrdu od strane ruske vlade da će gledatelji i sudionici zimskih Olimpijskih igara 2014. biti izuzeti od novog drakonskog zakona kojime je uvedena zabrana tematiziranja LGBT tema.

U priopćenju, MOO je rekao da je zakon tek uveden te da ostaje za vidjeti hoće li i kako će se provoditi, osobito što se tiče Igara u Sochiu. Kao sportska organizacija, ono što mogu učiniti, napisali su, jest nastaviti raditi na tomu kako bi se osiguralo da se igre mogu odvijati bez diskriminacije sportaša, dužnosnika, gledatelja i medija.

“Međunarodnom olimpijskom odboru je jasno da je sport ljudsko pravo i mora biti dostupan svima, bez obzira na rasu, spol ili seksualnu orijentaciju. Same Igre trebaju biti otvorene za sve, bez diskriminacije, a to vrijedi i za gledatelje, dužnosnike, medije i, naravno, sportaše. Mi bi se najoštrije protivili bilo kojem potezu koji bi ugrozio taj princip. ”

Međutim, kako ističe Pinknews, ove bi potvrde vlade mogle značiti da bi sportaši mogli prosvjedovati za LGBT prava za vrijeme svečanosti otvaranja, iako Odbor s negodovanjem gleda na političke izjave. Također je nejasno hoće li se ruske vlasti jednostavno oglušiti na sve prosvjednike na ulici ili će umjesto toga pokušati uhititi samo ruske građane koji sudjeluju.  Podsjetimo, četiri nizozemska turista uhićeno je ranije ovog mjeseca u Rusiji, dakle već su započeli s privođenjem stranaca pod novim ruskim zakonom.

Također se treba vidjeti kako će se razvijati situacija oko svjetskog atletskog prvenstva koje će se održati u Moskvi sljedećeg mjeseca.

Chad Griffin iz organizacije Human Rights Campaign naglasio je kako ovakve potvrde od strane ruskih vlasti nikako nisu dovoljne, i kako bi odbor treba dobiti pisanu potvrdu od samog Putina. Dodao je: “Što je još važnije, oni bi se trebali zalagati za sigurnost svih LGBT osoba u Rusiji, a ne samo onih koji je posjete za Olimpijske igre. Ukidanje ovog gnjusnog zakona mora biti naš zajednički cilj.“

LGBT zajednca diljem svijeta reagira na zakonodavne razvoje u rusiji revoltom i bojkotom. Brojni britanski i američki LGBT barovi su najavili da će bojkotirati rusku votku. Jedan od najpopularnijih brendova votki ruskog podrijetla, Stoli, javno je – očito u strahu od bojkota –kritizirao homofobnu politiku ruske vlade. Sve je veći broj  aktivista koji pozivaju na bojkot samih Olimpijskih igara.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike