FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Jesu li LGBT prava ipak klasno pitanje?

objavljeno:

22. 07. 2013.
Jesu li LGBT prava ipak klasno pitanje?

Izjava Ingrid Antičević Marinović na saborskom odboru za Ustav “U ovom trenutku kad se Vlada bavi želucima ljudi, dopustite da kažem da joj je to preči posao nego da se bavi stražnjim dijelovima njihovog tijela.” (KliK!) je konačno pošteno i nedvosmisleno sažela prešutni stav SDP-a prema LGBT osobama. Toliko pošteno da sam bio ponukan opet pogledati izjavu Ljube Ćesića Rojsa kao HDZ-ovog zastupnika iz 2008. godine (KliK!), samo da se podsjetim da je s HDZ-om na vlasti ipak bilo gore.

KOLUMNA DUGINE OBITELJI:
Piše: Branimir Lukić

Ususret EU: Trebaju li hrvatske LGBT obitelji emigrirati?

Dugine obitelji u Hrvatskoj i svijetu

Kada bračna jednakost u Hrvatskoj?

Hrvatska se priključuje negativnim trendovima Francuske i SAD-a

IDAHO i nakon njega

S čime se suočavaju LGBT obitelji u pravno razvijenijim društvima?

Stav ljevice – “strpi se” – jednostavno me ljuti

Nedugo prije, ministar Bauk je nazvao dugine obitelji “to”. Udruge Iskorak, Kontra i Rišpet su reagirale kao papagaji, “Još jednom poručujemo Vladi da smo mi građani i građanke Republike Hrvatske, naše obitelji su obitelji i mi očekujemo jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije” (KliK!). Zagreb Pride se gordo zalaže za ravnopravnost na Povorci ponosa (KliK!), ali na izjave ministra ne reagira.

Nisam još vidio reakcije udruga na izjavu Ingrid Antičević Marinović, ali u međuvremenu je Vlada dala ustupke Crkvi i desnici i po pitanju zdravstvenog odgoja (KliK!), tako da je ljevica u Hrvatskoj konačno jasno definirala svoj svjetonazor: načelno smo za ljudska prava, ali tek kada se ne moramo oko toga pomučiti.

Pošto nisam u Zagrebu, propustio sam i sučeljavanje u Novinarskom domu, ali moram priznati da bi se vjerovatno osjećao kao da gledam Euroviziju: navijao bih za svoju omiljenu pjesmu. Zabava koja dođe nula kuna.

Naime, izašla je nova američka studija (KliK!) koja jasno pokazuje da su LGBT osobe u prosjeku slabije obrazovane i siromašnije od heteroseksualnih osoba. Istospolni parovi su siromašniji od raznospolnih parova. Djeca koja odrastaju u obiteljma istospolnih roditelja su siromašnija od obitelji koja odrastaju u obiteljima raznospolnih roditelja. Pa zašto bi onda zakonodavna tijela kroz zakonsko rješenje koje dođe nula kuna zaštitila njihove trbuhe? Te obitelji su ipak samo “to”.

Možda zato što su LGBT prava ipak klasno pitanje. Sit gladnom ne vjeruje. Naime, glavni debatanti u Hrvatskoj imaju dobro sređena imovinska stanja, npr. Jutarnji list je opširno pisao o poslovima voditelja referendumske inicijative (KliK!), a ni premijer Vlade nema problema s dobivanjem povoljnijeg kredita u banci za stan u centru Zagreba (KliK!).

Možda se ipak trebam samo malo strpiti. I za punu pravnu jednakost. I za dobar kredit.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike