- Queer.hr - http://queer.hr -

Uhićeni gej turisti u Rusiji!

Posted By Dina J. On July 22, 2013 @ 10:00 am In Izdvojeno,Međunarodna,Politika | 1 Comment

Nakon što je predsjednik Putin potpisao zakon kojim je zabranio isticanje LGBT obilježja diljem Rusije pod izlikom “zabrane LGBT propagande djeci”, mnogi su se zapitali što će biti s LGBT turistima koji dolaze u Rusiju odmoriti se i uživati u njihovoj kulturi.

Odgovor na to pitanje stigao je ovaj vikend kada je javljeno kako je uhićeno troje nizozemskih turista baš iz razloga što su se ogriješili o zakon koji zabranjuje isticanje LGBT obilježja! U gradu Murmansku na sjeveru Rusije, neki izvori navode kako je troje turista uhićeno zato jer su pomagali lokalnim LGBT aktivistima u njihovom prosvjedu baš protiv spomenutog zakona.

Policija je zatočila turiste te su naveli kako su turisti prekršili “pravila boravka na ruskom teritoriju” te da su prekršili zakon “propagande ne-tradicionalnih seksualnih odnosa” te se vjeruje kako su pušteni iz zatvora no da neće izbjeći plaćanje kazne. Sud je zakazan za danas, 22. srpnja, a ruska organizacija LGBT Network obećala je dati pravnu pomoć prvih turistima koji su privedeni radi povrede anti-LGBT zakona.

Postoji mogućnost da će biti kažnjeni visokom novčanom kaznom, kao i da će im biti određen pritvor u trajanju od 14 dana uz deportaciju u Nizozemsku.

S druge strane, povodom ozakonjenja istospolnih brakova u Velikoj Britaniji, oglasio se i čelnik Ruske pravoslavne crkve koji je u Kazanskoj katedrali u Moskvi istaknuo da su istospolni brakovi “vrlo opasan znak apokalipse”.

Iako religijski vođe diljem svijeta dijele otprilike isto mišljenje, mnogi su zaključili kako predsjednik Putin uvelike “ide niz dlaku” Ruskoj pravoslavnoj crkvi sa svim svojim odlukama. Sjetimo se samo Pussy Riota, a posljednji dokaz jest i izglasavanje zakona koji je Rusiji donio veliki broj negativnih političkih bodova. Patrijarh Kiril nije se samo zadržao na tom komentaru, odnosno LGBT motiviranoj apokalipsi, nego je napomenuo da ozakonjenje istospolnih brakova samo znači da “osobe mogu odabrati put autodestrukcije”.

Kiril je i ne baš suptilno dao do znanja da apsolutno podržava odluku predsjednika Putina te na neki način izrazio žaljenje “što neke zemlje odobravaju njihov život u grijehu” i “opravdavaju to zakonom”.

U Rusiji očigledno još dugo neće postojati mir, a koliko god odredba bila diskriminatorna, događaji dokazuju kako LGBT aktivisti u Rusiji, a i u drugim zemljama, neće tolerirati diskriminaciju koja je na snazi u cijeloj zemlji. Neki bi mogli čak zlokobno komentirati kako će sam predsjednik Putin odrediti najvišu kaznu nizozemskim turistima kako bi se osvetio za nedavne događaje u Nizozemskoj kada su ga “na nož” dočekali ne samo aktivisti nego i predstavnici u gradu Amsterdamu i njegov put po gradu obilježili velikim brojem duginih zastava.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/34832/uhiceni-gej-turisti-u-rusij/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.