- Queer.hr - http://queer.hr -

Čeka se samo kraljica… I Velika Britanija ima istospolne brakove!

Posted By Dina J. On July 16, 2013 @ 9:13 am In Izdvojeno,Međunarodna,Politika | No Comments

Nakon podužeg čekanja u Velikoj Britaniji jučer je u Domu lordova zakon koji će regulirati istospolne brakove prošao bez glasanja!

Političari koji su za bračnu jednakost su u znak podrške nosili ružičaste karanfile, a prije samog glasanja jedan od glavnih pobornika zakona, lord Alli koji je autani gej, održao je strastveni govor te napomenuo: “Dali ste mi jednakosti u nečemu što je prije bilo puno predrasuda. Moj život će biti bolji danas nego što je bio jučer.”

Originalnom zakonu nadodan je amandman koji se tiče reguliranja mirovine istospolnih partnera pred sam kraj rasprave, a barunica Stowell izjavila je kako su zakonodavci napravili “dobar posao” sa ovim zakonom. Njihovu raspravu pratio je veći broj osoba koje su se okupile ispred Parlamenta u iščekivanju njihove konačne odluke, a između njih je bio i TV i radio voditelj Paul Gambaccini koji je sa svojim partnerom još prije nekog vremena stupio u civilnu zajednicu, a 30. lipnja ove godine u New Yorku i u brak.

Istaknuo je ono što misle sve LGBT osobe diljem svijeta, a to je da “sebe smatraju normalnima, te da žele imati sva prava kao i heteroseksualni parovi” te da ga svi ovi događaji “ispunjavaju ponosom jer kada je borba za LGBT prava počela u kasnim šezdesetima, nije se moglo ni sanjati da će se doći tako daleko u tako kratkom roku.”

Svoje oduševljenje nije krio ni Ben Summerskill iz Stonewalla koji se na proslavi pojavio u svečanom odijelu popraćenom cilindrom koji je jučerašnji dan nazvao povijesnim: “Nisam očekivao da će se ovo dogoditi u narednih 20 godina, a kamoli u 2013. godini. To je razlog zašto moramo biti zahvalni lordovi i političkim strankama što su omogućili da se ovo dogodi.”

Ovakvu povijesnu odluku morao je komentirati i Peter Tatchell koji je istaknuo da je ovo glasanje “poraz diskriminacije i pobjeda ljubavi i braka” te da nakon 21 godinu borbe za istospolne brakove, konačno su se približili bračnoj jednakosti”. “Prekid diskriminacije istospolnih parova u bračnom zakonu poništava posljednju pravnu diskriminaciju LGBT osoba u Velikoj Britaniji. To ima veliko simboličko značenje, signaliziranje da istospolna ljubav ima društveno prihvaćanje i priznanje”, slavodobitno je potvrdio Tatchell.

No, iako svi slave, zakon još uvijek nije stupio na snagu jer postoje neki pravni detalji oko kojih se moraju složiti oba doma Parlamenta te je najavljeno kako će Maria Miller, tajnica kulture danas u 19 sati predstaviti izmjene zakona, a očekuje se kako će Kraljica do kraja ovog tjedna potpisati zakon.

Iako poprilično frustrirajuće, napomenuto je kako će proces prilagodbe trajati i do godinu dana kako bi se i u Engleskoj i Walesu moglo stupati u istospolne brakove, no službeno se može računati da će se do ljeta 2014. godine istospolni parovi moći vjenčati.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/34754/ceka-se-samo-kraljica-i-velika-britanija-ima-istospolne-brakove/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.