FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Istospolna prijateljstva pod povećalom u Indiji

objavljeno:

17. 07. 2013.
Istospolna prijateljstva pod povećalom u Indiji

autor:Sve veća vidljivost LGBT osoba počela je imati utjecaj na percepciju muških prijateljstava u Indiji i muslimanskim zemljama.

Običaj u Indiji jest da se sa prijateljima bez suzdržavanja izmjenjuju nježnosti, no otkad su Indijci osvijestili kako postoje LGBT osobe, nekako se sve više suzdržavaju u izmjeni nježnosti sa svojim prijateljima kako ih ne bi proglasili – gejevima.

Tako je primjerice prihvatljivo bilo da se dva muška prijatelja drže za ruke ili da hodaju ulicom zagrljeni, no u posljednje vrijeme su poprilično oprezni i u strahu da ne bi na sebe navukli etiketu geja.

To je upozorila i Shweta Sen, koja je nedavno bila na neki način žrtva diskriminacije, baš iz razloga što je okolina procijenila kako je prebliska sa svojom prijateljicom. Naime, Sen se preselila iz Delhija u Kolkatu te je, radi manjih životnih troškova, odlučila dijeliti stan sa svojom prijateljicom te je osim stana, s njom morala dijeliti i postelju.

„Originalno smo namjeravale naći veći stan s dvije odvojene spavaonice ili barem kreveta. No naišli smo na stan koji je jednostavno bio prekrasan. Najamnina je bila prilično visoka, no u otmjenom je kvartu. Bio je u potpunosti namješten, no imao je samo jedan bračni krevet na kojemu smo spavale jedna do druge 18 mjeseci“, istaknula je Sen.

Problemi su nastali onog momenta kada je te u biti vesele vijesti podijelila sa svojim kolegama koji su tu vijest protumačili na način da su dvije cimerice u biti u lezbijskoj vezi. Tako je primjerice jedan Senin kolega došao u posjetu te kada je primjetio da u spavaćoj sobi postoji samo jedan krevet uzviknuo je: „To nije moguće!“

U nekim trenucima, priča Sen, trebala je ranije odlaziti s poslovnim večera i zabava te su se njezini kolege počeli šaliti na njezin račun da „žuri doma jer da ju partnerica čeka u krevetu.“

Psihologinja Seema Hingorrany ističe kako se s povećanjem vidljivosti LGBT osoba, kao i pričanje o tim temama na neki način odražava naročito na mlađe Indijce i Indijke koji su sve više fizički distancirani od svojih prijatelja jer se svi boje dobiti etiketu gej ili lezbijke te smatra kako je takav strah u najmanju ruku tužan.

Inače, držanje za ruke je prije bio znak najveće povezanosti između dvoje strejt prijatelja, ne samo u Indiji nego i u mnogim azijskim i muslimanskim zemljama te takvi odnosi često mogu zbuniti slučajnog putnika. Jedan od takvih slučajnih putnika bio je i Michael Luongo, autor knjige „Gay Travels in the Muslim World“ koji je istaknuo kako se našao u određenom problemu jer nije mogao pročitati znakove koje su mu upućivali njegovi domaćini.

Kao primjer je naveo svoj boravak u Afghanistanu kada je upoznao mladića s kojim je pričao satima držeći se za ruke, a kao vrhunac večeri pozvao ga je da prespava u njegovom domu. Istaknuo je kako bi, primjerice, u Americi to značilo nešto posve drugačije nego u bilokojoj muslimanskoj zemlji.

Očigledno je kako je sa sve većom vidljivosti LGBT osoba, nametnuta heteronormativnost počela zadirati u najdublju intimu – odnos dvoje prijatelja koji je nešto najsvetije u patrijarhalnim muslimanskim društvima.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike