FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Njemačke muke po nogometu i homofobiji

objavljeno:

12. 07. 2013.
Njemačke muke po nogometu i homofobiji

autor:Njemački drugoligaški nogometni klub St Pauli najavio je kako će istaknuti na svojem stadionu zastavu duginih boja kao simbol borbe protiv diskriminacije i homofobije.

Potpredsjednik kluba Gernot Stengeg istaknuo je kako je ovo samo jedna u nizu akcija kojom žele upozoriti na postojanje homofobije u nogometu te istaknuti kako se radi o jednom gorućem problemu za koji još uvijek ne postoji adekvatno rješenje: “Klub je bio aktivan mnogo godina u borbi protiv diskriminacije i homofobije. Sa ovom zastavom smo u biti dali vidljivi znak da ti problemi su od velike važnosti klubu te da predano radimo kako bi ih riješili.”

Dirk Bruellau iz LGBT navijačke skupine ovog kluba Queerpass Sankt Pauli, pohvalio je potez te je istaknuo kako bi bio “kvantni skok” u svijetu profesionalnog nogometa ako bi barem jedan od 18 klubova u Bundesligi slijedio primjer ovog drugoligaša. Poticaj gej nogometašima da izađu iz ormara dala je i sama premijerka Angela Merkel koja je u rujnu 2012. godine izjavila kako se ne bi trebali bojati biti otvoreni oko svoje seksualnosti.

“Svatko tko skupi snagu i hrabrost treba znati da žive u zemlji u kojoj se nemate čega bojati”, poručila je Merkel gej nogometašima, a sama Njemačka nogometna liga počela je raditi na planu o savjetovanju klubova kako da se nose s interesom medija ako neki od igrača odluče izaći iz ormara. Iako mnogi misle kako ne postoje gejevi u nogometu, provjereno se zna da postoje, a dokaz tome je gej nogometaš iz jednog bundesligaškog kluba koji je priznao da je gej, no radi straha od medijskog napada odlučio je da ne podijeli sa javnosti svoje ime, što je magazin Fluter, u kojemu je objavljen članak, ispoštovao.

Neimenovani nogometaš istaknuo je da se ne bi osjećao sigurno ako bi se autao te je izjavio da je to jednostavno cijena koju mora platiti da bi igrao u Bundesligi, te da se radi o ogromnoj cijeni.

S druge strane, primjerice u Nizozemskoj, trener nogometne reprezentacije Louis van Gaal najavio je kako će Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (Nizozemski nogometni savez) sudjelovati u Prideu kako bi time dali podršku gej igračima jer, iako je Nizozemska prilično otvorena zemlja, nogometni tereni još uvijek su mjesto na kojemu vlada homofobija. Dokaz tome su i izjave trenera Ajaxa Franka de Boera koji je poprilično naživcirao javnost svojom izjavom da smatra kako gejevi nisu “sportski tip”. Pod pritiskom javnosti de Boer se ispričao, a LGBT aktivisti su istaknuli da ne smatraju da se radi o homofobiji nego samo trenerovoj “prigluposti” koji je, iako navodno nije homofoban, odbio poziv da sudjeluje u jednom od najšarenijih europskih Prideova.

Zanimljivo je kako je van Gaal, koji je inicirao da NNS sudjeluje u Prideu, dugo godina bio trener Bayern Münchena te je njegov potez inspirirao LGBT aktiviste u Njemačkoj da pozovu Njemački nogometni savez da prati primjer Nizozemaca. U Njemačkoj je borba protiv homofobije na nogometnim terenima poprilično “zamrla” nakon što je Theo Zwanziger, bivši predsjednik Saveza prestao obnašati tu funkciju, istaknuo je Torsten Siebert, predsjednik organizacije Soccer Sound koja se bori protiv homofobije u nogometu. Za vrijeme dok je on vodio Njemački nogometni savez, suzbijanje homofobije u nogometu bio je jedan od bitnijih problema, te su se organizirali okrugli stolovi, kao i financirali floatovi na Prideu u Koelnu.

No, s vremenom, sve njihove aktivnosti su prestale te se aktivisti, ali i LGBT navijači boje kako će Savez u potpunosti zaboraviti na postojanje gej nogometaša, iako se iz Saveza ne slažu. Činjenica jest da u nogometu još uvijek nije prihvatljiva činjenica da gejevi znaju igrati nogomet.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike