FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Seniorska maturalna – ples kojim su nadoknadili 7 desetljeća

objavljeno:

19. 07. 2013.
Seniorska maturalna – ples kojim su nadoknadili 7 desetljeća

U Los Angelesu je gej i lezbijski centar organizirao maturalnu zabavu za starije pripadnike LGBT zajednice. U vrijeme svojih prvih maturalnih zabava, oni na njima nisu mogli sudjelovati. Čak i sada se neki od njih nisu htjeli fotografirati – iako su se, kažu, na plesnom podiju napokon osjetili slobodnima. Los Angeles Times donosi niz životnih ispovijesti u ganutljivoj reportaži s proslave.

Maturalna je započela u 17.30, ali se već u 17 sati red posjetitelja (brojni u svečanim odijelima, jednako muškarci i žene) potezao preko pola četvrti. Dočekao ih je crveni tepih, catering i organizatori u avijatičarskim odijelima – jer je tema večeri bila “Come Fly With Me”, koji su uzvikivali ”Dobrodošli na Freedom Airlines!” uokolo stolova ukrašenih duginim bojama.

Jedan od posjetitelja, na svojoj je maturi 1942., buketić poklonio organizatorici bala. Nije došao ni s kime kome je buket mogao dati, sviđali su mu se dečki a dečka dovesti an maturalnu prije 7 desetljeća u mali gradić u Pennsylvaniji, bilo je nezamislivo. „Maturalne su zabave obred inicijacije“, rekao je sada 88godišnji Richard Clement. „Heteroseksualne inicijacije… ali ne moje.“

Ponosno noseći svoju lažnu Versace košulju, kako se pohvalio, naglasio je da se ipak ne namjerava rasplesati. Vrsniji plesač od njega bio je njegov partner s kojim je proveo 44 godine, i koji je preminuo prije deset godina. Johnovi valceri ostavljali su bez daha, prisjeća se Richard, ozaren dok nadodaje da bi John zasigurno bio zvijezda večeri.

Kad je bio mlad, nakon Drugog svjetskog rata policija je u njegovom malom rodnom gradu lovila gejeve, pričao je. Izvodili su ljude iz njihovih domova u lisicama čak i zbog sumnje da su gej. Majka je pronašla ljubavno pismo u njegovom odijelu i pitala ga prijeti li mu opasnost kada su počele racije. Ne, odgovorio je, ali bi mogla.

1959., Clement je bio na odmoru u Londonu. Kasno jedne noći, zurio je u raspored vožnje na autobusnoj stanici pokušavajući shvatiti kada će stići sljedeći autobus. Prišao mu je mladić i obavijestio ga da je propustio posljednji autobus te noći i da će se načekati. Počeli su razgovarati, i tu je sve krenulo. Tijekom više od 4 naredna desetljeća uvijek su iznova raspravljali je li te noći kišilo ili samo rominjalo.
Clement je bio svećenik u poljskoj nacionalnoj katoličkoj župi u New Jerseyu, ali nije bio autan. Kada je shvatio da su on i John stvoreni jedan za drugoga, shvatio je i da mora napustiti župu. Obavijestio je biskupa, i osnovao vlastitu nezavisnu crkvu – te se obratio LGBT zajednici.

On i John te su godine sudjelovali na prvom Prideu u New Yorku. Clement je bio odjeven u punu svećeničku odoru, s okovratnikom, držeći transparent: “Gejevi i lezbijke, ovo je vaša crkva.”

U crkvi je sklapao svete brakove istospolnih parova. Gradski dužnosnici su mu rekli da prestane sa sklapanjem ‘lažnih brakova’, a on ih je uputio na razdvojenost crkve i države, te da mu nitko ne može propisivati što će raditi u vlastitoj crkvi. To ih je zaustavilo. Clement nije mislio da bi mogao doživjeti vidjeti pravne istospolne brakove u svom životu.

Pam Jones-McCoard, 68, davnih se dana udala za geja. To je jednostavno bilo nešto što su lezbijke i gejevi tada činili, rekla je, prije civilnih partnerstava, ili kamoli istospolnih brakova. Njezin je muž bio na plesu. Na maturalnu je doveo muškarca, ona ženu. “Sutra nam je 28. godišnjica braka,” rekla je, smiješeći se. Pam i njezin suprug bili prijatelji već godinama prije vjenčanja i još uvijek žive zajedno, “u odvojenim spavaćim sobama, naravno.” – nadodala je.

Shirley Horowitz (90) i Marie McPherson (91) među posljednjima su se uputile ka plesnom podiju. Par se upoznao na jednoj večeri u New Yorku 1947., te su zajedno 66 godina. Marie je uvijek bila strastvena plesačica. Shirley ne toliko, rekla je Marie, zadirkujući ju. No, danas ona sama nije baš mogla sudjelovati u plesu, jer pri hodu koristi hodalicu.

Na pozornici ispred plesnog podija, jedna organizatorica je pozdravila publiku. Znamo da ste nam utabali put, rekla je. “Znamo mi ne bi bili ovdje da nije vi niste živjeli svoje živote autentično i iskreno.”

Na spomen odluke Vrhovnog suda SAD-a o rušenju DOMAe, publika je počela klicati.

Arro Verse, glazbenica iz Los Angelesa, zapjevala je pjesmu koju je napisala:

Never thought of the words
“Marry Me”
Gotta fight for the words
“Marry me”
My heart pumps for the words

Čitava se publika uključila, zapjevavši s njome zadnji stih – “Marry me.”

http://www.latimes.com/videogallery/76561789/News/Gay-and-lesbian-couples-finally-get-their-prom-night

(Čitav članak pročitajte na: KliK!)


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike