FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Lez-serijalni momenti

objavljeno:

18. 07. 2013.
Lez-serijalni momenti

Ovog ljeta na lezbijskom serijalnom nebu odvijaju se dvije priče – o dvije Line. Za one koji niti ljeti ne mogu bez svakotjedne doze serija, njih dvije pružaju sasvim različitu vrstu TV-zabave.

Showtime je naime počeo emitirati svoju novu seriju Ray Donovan. Nedugo nakon tek samo pilota krenuli su lez-oh-ovi i lez-ah-ovi, jer jednu od naslovnih uloga nosi Kate Moennig. U centru priče je Ray, kojeg glumi Liev Schreiber, i koji, u zamjenu za novac naravno, čini da problemi gradskih slavnih osoba, sportaša, superstara i poslovnih tajkuna nestanu. Ponekad to sve skupa ne izvede u skladu sa zakonom, a također pritom ima i desnu ruku. Zgodnu desnu ruku.

Kate Moennig igra Lenu, Rayovu pomoćnicu, koja njegove pozive prima u svako doba dana i noći, zaprimavši zadatke poput prikrivanja nečije neočekivane smrti uz vječiti komentar “Mrzim kad se to dogodi.” Lena, je na sreće svih Moennig obožavateljica, lezbijka.

Mišljenja oko tek pokrenute serije su podvojena, no drugačiji pristup lezbijskim temama pruža serija koja u centru ima LGBT obitelj.

Trećeg lipnja se u SADu počela prikazivati dugoočekivana serija ‘The Fosters’, koja je još tijekom snimanja stvarala naslove zbog imena koje stoji iza produkcije (KliK!-na-članak: Jennifer Lopez radi lezbijsku seriju). Radnja serije se vrti oko multietničke obitelji u kojoj udomljenu i biološku djecu odgajaju dvije mame. Stef Foster (Teri Polo), posvećena je policijska službenica a njezina partnerica Lena Adams (Sherri Saum), ravnateljica je jedne škole. Blisku obitelj čine s djecom: biološkim sinom iz Stefinog prethodnog braka i udomljenim blizancima. Njihovi životi prožive zaokret kada Lena udomi Callie, očvrsnulu tinejdžerku s nasilnom prošlošću koja je dosadašnji život provela po udomiteljskim obiteljima. Mame oprezno prihvaćaju u svoj dom misleći da je to samo za nekoliko tjedana, dok se za Callie ne pronađe neka stalnija opcija.

Spoiler alert! Lezbiciranje u Igri prijestolja

Što se serijala tiče, revni obožavatelji netom nakon završene sezone razmjenjuju nagađanja o narednoj. U tijeku su nadmetanja s prijedlozima oko budućih razvoja Igre prijestolja, čija je zadnje emitirana sezona završila prilično burno.

Vidjela sam neki meme nakon one epizode Igre prijestolja u kojoj veći broj glavnih likova nenadano bude ubijen. Meme ističe zanimljivu činjenicu kako su milijuni čitatelja šutjeli o tom preokretu da ne bi pokvarili užitak drugim čitateljima, a da se dan nakon emitiranja ove epizode nije moglo preživjeti dan ne saznavši da se ‘nešto strašno’ dogodilo u eteru. E pa, udarac se može i uzvratiti, naime oni koji su pročitali knjige znaju što se može očekivati u narednoj, željno iščekivanoj sezoni.

Dok smo gej seks imali priliku vidjeti u sklopu zbivanja oko borbe za željezni tron, lezbiciranja je očito nedostajalo. S knjiške strane, to nije posve tako, sjetit će se svi koji su u rukama imali knjigu koja je sadržavala vruće scene iz među Daenerys i Irri. To uzevši u obzir, nameću se dva goruća pitanja: zašto ta scena nije bila prikazana – i koja bi od divnih dama mogla u narednim sezonama nadoknaditi taj nedostatak lezbijske erotike u seriji u kojoj seksa ima u svakom trećem kadru?

Mora se priznati da u priči u kojoj su žene dvorske dame a muškarci ratnici, obrtanja tako postavljenih rodnih uloga ima podosta. Ali zaključivati o orijentaciji na osnovu toga, jednako kao i u stvarnosti, ipak navodi na pogrešan trag. Lady Brienne of Tarth sa svojim tužnim plavim pogledom ponad raskošnog viteškog stasa je očito zaljubljena u preminulog kralja i nezainteresirana za žene oko nje. Arya Stark je tek tombojasto dijete. Za lezscenu se u knjizi ipak pobrine netko drugi. Naime, knjiški nam predložak sugerira da bi, ako se i ova scena nekako ne nađe izbačenom ekranizacije – iznenađenje gledateljima priuštiti mogla Cersei Lannister glavom, bradom i plavim uvojcima.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike