- Queer.hr - http://queer.hr -

Nekoliko novih glazbenih festivala – i čak 2 queer partija

Posted By Karla Horvat Crnogaj On July 12, 2013 @ 9:42 am In Glazba,Izdvojeno,Kultura | No Comments

Kud&Što ovo ljeto?

Nekoliko novih glazbenih festivala – i čak 2 queer partija

Prošli su već prvi glazbeni festivali za najavu ljetne sezone koja ipak tradicionalno počinje sredinom srpnja. Nakon što smo za produžene vikende mogli otputovati na neki od tih najavnih događaja, vrijeme je da se u godišnje odmore uklope i destinacije koje spajaju more i clubbing. Dobar je savjet osigurati i nekoliko dana nakon posjeta jednome od niže navedenih, ne bi li se došlo k sebi prije povratka u svakodnevicu – jer koliko god spoj koktela, glazbe i kupaćih kostima mogao biti zabavan – jednako je i iscrpljujuć!

Nekoliko uobičajenih i nekoliko novih destinacija

Već ovaj vikend možete skoknuti na novi festival na Jadranu. Po prvi će se puta, slijedeći primjer uspješnih ‘ogranaka’ inozemnih festivala na Jadranu, u Hrvatskoj održati Ultra Europe od 12. do 14. srpnja u Splitu i Hvaru. Ultra donosi razglašena DJ imena kao što su Armin Van Buuren, Avicii, Carl Cox, Fedde Le Grand, Hardwell, Eric Morillo i Sander Van Doorn.

Garden i njegovi izdanci osiguravaju pak zabavu u okolici Šibenika tijekom srpnja. Prvo se održava sam The Garden Festival, čije se osmo izdanje uz ritmove disca i housea održao od 3. do 10. srpnja kod Tisnog, a nakon njega ondje se održava i Soundwave festival od 18. do 22. srpnja, koji također donosi zabave na brodu Argonaut koji isplovljava dva puta dnevno, a istaknuta su gostovanja: Bonobo, DOOM (MF DOOM), Quantic & Ondatropica, Robert Glasper Experiment.

Tijekom kolovoza se Šibenik postavlja kao nezaobilazna festivalska destinacija s Terraneom, koji ove godine od 7. do 9. kolovoza dovodi imena kao što su The Prodigy, Wu-tang Clan, My Bloody Valentine, Azealia Banks, Calexico, The Bots, Postolar Tripper, Kawasaki 3P i Icarus Down.

Pula također kao i lokacija kod Tisnog ima niz festivala tijekom ljeta – u tvrđavi Punta Christo u Štinjanu kraj Pule od 18. do 22. Srpnja održava se 11. Seasplash festival. Izdvojena imena su Adrian Sherwood, Zion Train, i Ital Horns meets Bush chemists. Ali Pula postaje sve zanimljivijim kasnoljetnim odredištem – u tvrđavi se od 29. kolovoza do 2. rujna prvo održava Outlook, koji se ove godine otvara 28.8. u Areni uz koncert The Original Wailersa, a od 5. do 9. rujna traje Dimensions festival – nastupaju Model 500 (Live), Daphni, Tony Allen (Live), 3 Chairs i mnogi drugi.

Queer tulumi na Jadranu

Od festivalske ponude, nudi se ovog ljeta – i queer clubbing! U srpnju uz dugine boje možete plesati na glazbenom programu jako zanimljivog novog festivala na kojem će se, među stotinjak vodećih predavača iz svijeta i regije, naći i predstavnici Googlea i Mozille, ali i gurui društvenih mreža, međunarodne zvijezde internetskog aktivizma, vodeći IT poduzetnici, kao i neki od najpoznatijih svjetskih blogera.

Disko na otvorenom, queer party, tulumi na plaži i klupski plesnjaci – glazbeni su pak aduti koje je istaknula organizatorska ekipa najmlađeg riječkog festivala Republika. Od 18. do 20. srpnja, posjetitelji koji će pohoditi prvo izdanje ‘festivala aktivizma, slobode i zabave’ opuštat će se od dnevnih edukativnih predavanja i radionica uz večernji glazbeni program na čak pet različitih lokacija: Disco Galeb@Lukobran, Tunel, Život – te dvije intrigantne lokacije – tajna lokacija uz more i Elektrana stage koji je iz Exita prebačen na Harteru, a sve preko Republike, što se može shvatitit kao zanimljiva festivalska orgija.

U sklopu Republike Six Martinis and Blow Job u četvrtak će, 18. srpnja, udružen s berlinsko-riječkim-beogradsko–zagrebačko-milanskim snagama, upriličiti queer događaj s brojnim imenima. Bit će tu i Pet Shop Bears koji priređuju redovite zabave u Berghain Kantini te Miss Iconic i Gio iz zagrebačke Partycipacije. Iz Milana stiže Fillpo Supertears, iz Beograda predstavnici znamenite party tvrtke JTKT s kojima smo proslavili i 3. rođendan portala Queer.hr, a domaće boje branit će Miće Mace, koje su isto znale prašiti i na Queer Zagreb partijima i Partycipaciji.

Kako je posljednji dan Republike, 20. srpnja ujedno i glavna večer ovogodišnje Hartere, Republika na Harteru dovodi – Elektranu! Ovaj centar za razvoj elektronske umjetnosti i kulture godinama je producirao jedan od najuzbudljivijih stageva na EXITu, organizirao neke od ponajboljih elektro plesnjaka u posljednjih deset godina u regiji i jedno vrijeme vodio odličan web radio. Na programu Elektrane su Appaloosa – trenutno aktualan zbog singla „Intimate“ koji se pojavio na kompilaciji „After Dark 2“, zatim Jonty Skrufff – rezident DJ berlinskog kluba Sisyphos, riječki disco čarobnjak Mile Hund, elektro istraživač iz Zagreba Konrad Medvedov i novosađanka Dead Trash Superstar, koju smo često viđali i na zagrebačkim LGBT tulumiškama.

[3]Za one kojima Republika pada prerano za odmor, ipak nisu sve lađe potonule – ekskluzivno vam najavljujemo prvo gostovanje Zbeletrona uz tandem MiNe na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu. Plešite s njiima i ekipom iz Queera u utorak, 30.7.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/34650/nekoliko-novih-glazbenih-festivala-i-cak-2-queer-partija/

URLs in this post:

[1] Ljetne lez-filmske noći ili ti mačka na vrućoj stolici/kauču/sofi i tako dalje: http://queer.hr/34668/ljetne-lez-filmske-noci-ili-ti-macka-na-vrucoj-stolicikaucusofi-i-tako-dalje/

[2] Lez-serijalni momenti: http://queer.hr/34681/lez-serijalnimomenti/

[3] Image: http://queer.hr/34650/nekoliko-novih-glazbenih-festivala-i-cak-2-queer-partija/motovun-2/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.