FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Časopis Diva pokreće kampanju protiv lezbofobije!

objavljeno:

11. 07. 2013.
Časopis Diva pokreće kampanju protiv lezbofobije!

autor:Urednica jednog od poznatijih lezbijskih časopisa na svijetu obznanila je kako je nova kampanja časopisa usmjerena prema smanjivanju lezbofobije u društvu.

Jane Czyzselska izjavila je za PinkNews: „Poput briljatnog projekta Everyday Sexism, Everyday Lesbophobia pokrenut je kako bi se dokumentirali različiti primjeri predrasuda koje variraju od teškog zlostavljanja do svakodnevnih predbacivanja koja su postala tako učestala da ih više ni ne primjećujemo.“

Dakako, kako bi što uspješnije i realnije prikazali rezultati, potrebne su im lezbijke i biseksualne žene koje će s njima podijeliti svoja iskustva kako bi se pokazalo da predrasude o lezbijkama i biseksualnim ženama još uvijek postoje te da je potrebno tome stati na kraj. Sama kampanja ima blo, Facebook i Twitter na kojima lezbijke i biseksualne žene mogu podijeliti svoje priče te raspravljati s ostalim korisnicama o „napadima koji su na osnovi seksualne orijentacije“.

Sama motivacija za pokretanje kampanje došla je radi sportske prezentatorice Clare Balding (na slici) koja je u posljednje vrijeme bila meta lezbofobnih komentara. Jedan od komentara došao je i od Russella Branda koji je izgubio mnogo bodova od svoje simpatičnosti svojim izjavama kako pokušava zavesti svaku lezbijku koju upozna.

Dakako, to je bilo samo da bi obranio svoju zavodničku čast jer je navodno Balding izjavila kako je Brand pokušao zavesti, no da ona „nije bila nimalo zainteresirana“. „Clare Balding, zar nije ona gej? Nikad nisam upoznao Clare Balding“, izjavio je u eter Capital FM-a te se našalio: „Mislim, inače to radim s lezbijkama. Kao, nisi baš tolika lezbijka, nemoj biti tako komplicirana!“

Što je Brand htio poručiti postalo je puno jasnije njegovom daljnjom govorancijom: „Ona je u sretnoj vezi, zar ne? Neću uzimati odmora dok svaka lezbijska veza u Velikoj Britaniji ne bude razorena od strane neotesanog dječaka iz Essexa.“

No nije Brand jedini koji je lezbofobnim komentarima skrenuo pozornost na sebe, slično je napravio i komičar Bob Mills koji je na BBC-u sudjelovao u emisiji u kojoj gosti moraju objašnjavati tvrdnje koje nisu baš previše „na mjestu“. Tvrdnja koji je on morao objasniti je bio: „Dajte mi 20 minuta s Clare Balding i okrenut ću je“, no Mills nije bio previše oduševljen sa zadatkom te je izjavio kako je Balding „žena koja cijeni moć svojih bedara“, a dao je i uvredljivi komentar o njezinom izgledu ju je nazvao ženom-konjem, vjerojatno pritom aludirajući na to da Balding uglavnom prati konjički sport.

Ben Summerskill iz Stonewalla osudio je njegove izjave i nazvao ih „zlostavljačkima kao iz srednje škole“, a BBC se morao ispričati javnosti što su prikazali Millsov lezbofobni monolog. Voditelj Colin Murray nije izdržao pritisak te je objavio kako daje otkaz na mjesto voditelja emisije.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike