FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prva zelena karta za lezbijski par

objavljeno:

10. 07. 2013.
Prva zelena karta za lezbijski par

Jedan od najvećih problema DOMA-e je bilo ograničenje kojim se spriječavalo da istospolni partneri sponzoriraju jedan drugoga za imigracijske svrhe. Bilo je tako problematično da smo čak slavili i malu pobjedu kada smo proglašeni “niskim prioritetom” za deportaciju, piše Autostraddle.

Srećom, s odlukom Vrhovnog suda kojom je oborena Doma, tajnica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je da na snagu stupa odmah mogućnost da se partneri međusobno sponzoriraju i podnesu zahtjev za izdavanje glasovite zelene karte.

Pisali smo o prvom gej paru koji je dobio rješenje za izdavanje zelene karte, gdje je Julian Marsh aplicirao za Traiana Povova iz Bugarske (KliK!-na-članak)  a koji su jedan od brojnih parova na osnovu čijih aplikacija je pokrenut DOMA projekt.

Catriona Dowling i Cathy Davis Boulder iz Colorada su postale prvi lezbijski par koji je na ovaj način dobio zelenu kartu. Par se upoznao tijekom penjanja na Himalaji, pravno su se vjenčale u Iowi prošle godine i imaju troje djece. Cathy je iz Dublina, a zbog DOMAe, sa svojom obitelji je mogla živjeti samo na osnovu radne vize.

Kako se bližio datum istjeka radne vize, obitelj je morala ozbiljno početi razmatrati selidbu u inozemstvo da ostanu zajedno. Na dan kada je Napolitano objavila svoju izjavu, Cathy ju je isprintala a Catriona je otišla u ured službe za državljanstvo i imigraciju, da podnese zahtjev za Cathynu zelenu kartu.

“Bili su iznimno dragi u uredu”, rekla je. “I mi smo bile toliko uzbuđenie… Bile smo u stanju stalne nestabilnosti do sad”. Tjedan dana nakon zaprimanja, saznale su da je njihov zahtjev odobren.

“Ministarstvo domovinske sigurnosti je spremno priznati pravomoćnost brakova istospolnih parova, čak i kada žive u državama koje ih ne priznaju”, rekao je odvjetnik Lavi Soloway, suosnivač Doma projekta, pravne inicijative koja je tražila prepoznavanje utemeljenosti oko stotinjak zahtjeva istospolnih parova, te koji je zastupao i Juliana Marsha i Traiana Povova. “Izdavanjem zelene karte za Cathy Davis na temelju braka s Catrionom, američka vlada napokon priznaje urođeno dostojanstvo ove obitelji, i daje opipljivost presudi Justice Kennedy.”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike