- Queer.hr - http://queer.hr -

Bushev ples oko pitanja o bračnoj jednakosti…

Posted By Dina J. On July 10, 2013 @ 10:00 am In Izdvojeno,Međunarodna,Politika | No Comments

Istospolni brakovi jedna su od gorućih tema današnjice diljem razvijenog svijeta. Dolaskom predsjednika Obama na čelo jedne od moćnijih država svijeta i njegovo „podržavanje“ istospolnih brakova, probudilo je Sjedinjene Američke Države  iz dugogodišnjeg sna u kojemu je glavnu riječ imao George Bush.

Osim što je svoju politiku bazirao na tragičnim događajima povezanima oko rušenja World Trade Centra, ne može se reći da se Bush iskazao u nekim ljudskopravaškim pitanjima, a to dokazuje i dan-danas kada se ne želi jasno izjasniti o svojem stavu o istospolnim brakovima. Čak je i sam Bill Clinton koji je primjerice potpisao Don’t Ask Don’t Tell odredbu ili DOMA izjavio kako mu je žao što je ikada stavio potpis na tako diskriminatorne zakone. No, žaljenja su jedno, stvarnost je druga. Činjenica jest kako je Clinton 1993. LGBT osobe u vojsci na neki način prozvao osobama drugog reda, te je naravno i činjenica da je samom DOMA odredbom veliki broj LGBT osoba diljem Sjedinjenim Američkih Država zakinuto za osnovna ljudska prava.

No dosta o Clintonu. Vrijeme je za Busha. U svojem nedavnom intervjuu za televizijsku kuću ABC objasnio je zašto s javnosti nije htio podijeliti svoje stavove o istopolnim brakovima. Jonathan Karl, novinar koji je radio intervju zatražio je objašnjenje od bivšeg američkog predsjednika koji se pokušao izvući na prilično nespretan način: „Mislim, nisam htio odgovoriti na pitanje tada, ali neću odgovoriti na njega niti sada. Jednostavno ne želim opet raspravljati jer sam izašao iz politike.“ Njegovo odbijanje odgovora daje naslutiti kako postoji velika mogućnost da je Bush protiv istospolnim brakova, no ponovno, daljnje objašnjenje njegovog stava može se iščitati iz njegove izjave da „mislim da je za ljude vrlo važno da ne budu kritični prema drugima dok ne preispitaju vlastito srce“.

Zanimljivo je da, iako se ogradio od davanja odgovora o istospolnim brakovima, nije imao problema progovoriti o Obaminoj imigracijskoj politici, kao i njegovim strategijama borbe protiv terorizma.

George Bush ima relativno burnu povijest podrške odnosno ne-podrške LGBT osobama. Naime u 2004. godini odobrio je zakon kojim se omogućava LGBT parovima stupanje u zajednicu, no nedugo nakon toga je dao podršku da se u ustav stavi amandman koji zabranjuje istospolne brakove. „Brak ne može se odijeliti od svojih kulturnih, vjerskih i prirodnih korijena, bez slabljenja dobrog utjecaja društva“, objasnio je svoju odluku tad.

Iako su njegova žena i kćerka dale podršku istospolnim brakovima još davne 2010. godine, Bush je uporan bez obzira na činjenicu da njegova supruga Laura daje bezrezervnu potporu istospolnim brakovima: „Kada su osobe predane jedna drugoj i vole se, mislim da trebaju imati jednaka prava kao i svi.“

Laura Bush je također dala naslutiti da se po ovom pitanju ona i njezin suprug razilaze: „U potpunosti razumijem što George i ostali ljudi misle da je brak zajednica muškarca i žene. I za njih će biti pravi preokret prihvatiti istospolne brakove.“

George Bush uvijek će ostati jedna velika misterija koja se sakriva iza rata protiv terorizma kao najsjajnijeg momenta svoje političke karijere. Ako mislite da se brine što će njegovi kolege republikanci reći, u današnje doba sigurno je da njihovi komentari neće biti negativni jer su primjerice podršku istospolnim brakovima dali bivši potpredsjednik Dick Cheney i bivši predsjednik republikanskog Nacionalnog odbora Ken Mehlman te su još uvijek cijenjeni članovi republikanaca.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/34606/zasto-bush-suti-o-istospolnim-brakovima/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.