FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Daniel Kalezić: Došlo je vrijeme da se ove godine održi Pride u Crnoj Gori!

objavljeno:

2. 07. 2013.
Daniel Kalezić: Došlo je vrijeme da se ove godine održi Pride u Crnoj Gori!

autor:Crnogorska LGBTIQ organizacija “Queer Montenegro” je na današnjoj pres konferenciji koja je održana u 11:00 sati najavila Povorku Ponosa u Podgorici za 27. listopad  2013. godine.

Daniel Kalezić iz organizacije za Queer.hr je komentirao novonajavljene organizatore : “Ne smatramo da smo preuzeli bilo što. Pride je protest a svako ima pravo protestirati. Mi smo procijenili da imamo kapaciteta da organiziramo Pride ove godine.”

LGBTIQ osobe su već tri godine u iščekivanju organiziranja Povorke ponosa u Crnoj Gori te je tri godine zaredom ovaj protest LGBTIQ osoba je najavljivan i iz različitih razloga odlagan ili otkazivan. Slično se dogodilo i ove godine kada je u lipnju najavljeno kako se ove godine Pride neće održati u Crnoj Gori.

Kvir Montenegro ponavlja da je došlo vrijeme da se stvari mijenjaju te da će se Povorka Ponosa u Podgorici će se ove godine ipak dogoditi.

“LGBTIQ osobe vremena za čekanje nemaju, a i da ima vremena, ne postoji razlog zbog kojeg se ne bismo borili za svoja prava”, upozorili su iz Queer Montenegra te upozorili da je država dužna u potpunosti osigurati uvjete za sigurno održavanje Povorke ponosa, a Uprava policije Crne Gore je javno izjavila da je spremna da zaštiti učesnike/ce, a organizacije je istaknula da “ima kapacitete da organizira ovaj događaj, LGBTIQ zajednica to želi, te ne postoji prepreka da se Povorka Ponosa održi”.

Napomenuli su da je Povorka Ponosa test koji će pokazati da li je sve ono što je Crna Gora do sada deklarativno obaviještavala kao podržavajuće prema LGBTIQ zajednici i zaista spremna primijeniti u praksi, a na ovaj korak su se odlučili i zbog potrebe da crnogorskoj javnosti pokažu da LGBTIQ osobe nisu na bilo koji način drugačije od ostalih osoba, već iste i da svi moraju biti jednaki i imati jednaka prava.

“Povorka ponosa u Podgorici će biti protest za jednakost. To neće biti Parada kakvu imamo priliku da gledamo na TV-u iz zemalja u kojima je nivo jednakosti LGBTIQ osoba na visokom nivou. Povorka Ponosa će biti događaj koji će uključiti LGBTIQ osobe, članove porodica, prijatelje, borce i borkinje za ljudska prava ali i visoke predstavnike državnih institucija sa ciljem da se zajednički pobunimo i dignemo glas protiv ugnjetavanja i guranja među četiri zida. Da zajednički zatražimo slobodu!”, poručuju iz Podgorice.

“Naglašavamo da ćemo uputiti poziv svim političarima da nam se pridruže i da znamo da je njihova odgovornost da se priključe Povorci Ponosa i na taj način pokažu da nisu samo deklarativno na strani ljudskih prava. Povorka je događaj za LGBTIQ zajednicu, te njeno održavanje neće zavisiti od prisustva političara jer nam je važna prije svega LGBTIQ zajednica, a svojim prisustvom će političari imati priliku da dokažu koliko su zaista bili iskreni svo ovo vrijeme tako što će doći i svojim prisustvom podržati najugroženiju društvenu grupu”, upozoravaju.

Najavili su da će ovaj tjedan poslati poziv organizacijama civilnog društva, političkih strankama i institucijama koje pokažu interes da se uključe u organizacijski odbor Povorke ponosa, a ovom prilikom javno su pozivali i visoke predstavnike institucija da uzmu učešće u organizaciji ovog važnog događaja za LGBTIQ zajednicu i svojim pojavljivanjem na čelu Povorke Ponosa pokažu da su zaista spremni da se bore za jednakost.

Uz poziv političarima, uputili su i poziv organizacijama uz očekivanje: „Nadamo se da će LGBT i druge organizacije odgovoriti na našu inicijativu da podrže ovaj važan događaj za LGBTIQ osobe u Crnoj Gori, jer smatramo da je vrijeme da se Pride održi i da je dosta bilo čekanja na taj događaj.“

O svim novim detaljima u vezi sa organizacijom Povorke Ponosa u Podgorici čitajte na Queer.hru!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike