FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Što to nitko ne bi smio vidjeti

objavljeno:

2. 07. 2013.
Što to nitko ne bi smio vidjeti

autor:EUROKAZ 2013

Što to nitko ne bi smio vidjeti

Česti gosti Zagreba, međunarodno priznat slovenski kolektiv Via Negativa, koji je gostovao i u sklopu Queer Zagreb festivala i Perforacija, jednako kao i prijašnjih izdanja Eurokaza, na ovom, posljednjem festivalskom izdanju, dolazi ne samo s izvedbom – nego i izložbom.

Via Nova, serija solo performansa koji se zasnivaju na prizorima ostvarenim u njihovim poznatim predstavama o sedam smrtnih grijeha iz razdoblja 2002–2008, bila je izvedena u MSU-u s nazivom Via Nova via MSU Zagreb. Videodokumentacija izvedbe je postala dijelom Zbirke medijske umjetnosti MSU-a, a od 2. srpnja, s otvorenjem u 18 sati, bit će uvrštena u Zbirke u pokretu, stalni postav MSU-a pod naslovom Nitko to ne bi smio vidjeti.

Nakon otvaranja izložbe, u 19 sati u MSU-u, slijedi solo performans Katarine Stegnar Drop Dead koji govori o smrti, ali također i o onim pitanjima s kojima se bave svi drugi osim preminulog – gdje bismo i kako htjeli biti pokopani, tko bi trebao doći na pogreb, tko će držati govore i koja će muzika svirati. Pružajući mogućnost odabranom iz publike da odgovori na ta pitanja, umjetnica daje neočekivanu kontrolu osobi koja umire, otvarajući prstor i za odgovore na razna druga pitanja, o posljednjoj večeri, primjerice, ili o posljednjem citatu, nakon čega je gledatelj pristojno zamoljen da na tom mjestu gdje se obreo (u njenom krilu), naposlijetku i umre.

„Rekli su mi da ću proći kroz tri faze umiranja: prva je negiranje, druga je ljutnja i na kraju prihvaćanje.“ – rekla je umjetnica objašnjavajući predstavu za koju kaže da u njoj svi, sada ili poslije, moramo sudjelovati: izvođač postaje leš, publika postaje pogrebnik, a predstava pogreb.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija
Kosmogina
Pitchkanterije


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike