Tko su ti bivši – bivši gejevi?

2844748210_a16f0c615c_z

Dok se u Brazilu dešavaju promjene koje na neki način nisu u skladu s tim kako jedna od najotvorenijih zemalja po pitanju LGBT prava diše te se pregovara da se ukine zabrana “liječenja homoseksualnosti”, došlo je vrijeme da podsjetimo na sve bivše gejeve koji su tvrdili kako su se izliječili kao i vjerske organizacije koje su priznale da su u krivu, a tu je i nekoliko kandidata koji bi mogli uskoro izaći iz ormara jer je jednostavno preočito kako je njihova borba – nelogična.

Posljednji događaj koji je vojsku bivših gejeva još jednom osramotio jest kiks jednog od najvećih – Exodus International ovih dana je uputio ispriku svima radi svoje anti-gej zagovaračke politike pozivajući se na činjenicu da, iako su vjernici, ne smiju promovirati mržnju prema nikome. Teoretski, predsjednik Alan Chambers je u biti poručio da bog, u biti, voli gejeve. No, to je samo višnja na vrhu torte – nisu jedini koji su se povukli iz radikalne borbe protiv LGBT osoba jer su eto zaključili kako su u krivu.

Jedan od poznatijih i glasnijih koji je pao sa treskom jest i John Paulk koji je žario i palio po naslovnicama novinama jer se “prodao” pod geja koji je izliječen, a bio je jedan od istaknutih lica već spomenute organizacije Exodus koji je dodatno napunio svoj džep nakon što je izdao knjigu sa svojom ženom (bivšom lezbijkom) o njihovim iskustvima. No, sve mu je propalo nakon što je uočen u jednom od poznatijih gej barova u Washingtonu nakon čega je po najkraćem mogućem postupku izbačen iz Exodusa. Njega je to toliko povrijedilo da je osudio apsolutno sve što rade i konačno je priznao da je, unatoč svemu, ipak ostao gej.

Dakako tu je i Ted Haggard, pastor koji je itekako promicao sve tradicionalne vrijednosti, no ipak se malo oskliznuo kada se otkrilo da je tri godine imao ljubavnika kojemu ne samo da je plaćao seksualne usluge nego je i financirao njegovu ovisnost o drogama. Možete samo zamisliti kako su reagirali njegovi nadležni – samo nekoliko dana nakon što je otkriven skandal Haggard je izbačen iz svoje župe. No imao je poprilično sreće – žena je pregrmila njegovu prevaru, našao je novu župu, no ipak je izjavio kako bi sebe smatrao biseksualnim muškarcem da ima 21 godinu. No eto, nema. Osjetno je stariji od toga i to samo znači da izbjegava priznati svoju seksualnost na prilično nespretan način.

Postoji dakako i Marcus Bachmann koji sa svojom ženom ima niz centara koji nudi gejevima mogućnost “izliječenja” uz pomoć molitve. On zasad nije imao niti jedan kiks osim svoje pojave, koja prema mnogima označava da se radi o poprilično klozetiranom geju. Nekako ga se ne može shvatiti previše ozbiljno kada objašnjava da su gejevi “najobičniji barbari” koje je potrebno spasiti.

Jedan od burnijih izlazaka iz Exodusa je dakako i onaj od strane samih osnivača ove organizacije, Michaela Busseea i Garya Coopera koji su sad već davne 1976. godine odlučili kako Exodus ipak nije njihov “đir”. U smislu njihov “đir” dakako moramo se osvrnuti na činjenicu kako su ova dvojica napustili organizaciju, ali i svoje žene kako bi u neformalnoj ceremoniji izmijenili zavjete vjernosti. Bili su zajedno sve do 1991. godine kada ja Cooper umro od posljedica virusa HIV-a.

Još jedan od bivših bivših gejeva je i John Smid koji je vodio organizaciju Love in Action. On je naime ostavio svoju ženu još davne 1980. godine jer je odjednom shvatio da je gej, no ubrzo se pokajao i postao jedan od glavnih zagovornika “konverzijske” terapije. Sve do 2011. godine kada je priznao da nikada nije uspio upoznati muškarca koji je od geja postao heteroseksualan. Točnije, priznao je da je cijelo vrijeme gej i da je svima samo “mazao oči”.

Ne možemo ne zaboraviti jednog od najutjecajnijih psihijatara Roberta Spitzera koji je, nakon što je očigledno doživio katarzu, predložio da se “homoseksualnost skine s liste psihijatrijskih poremećaja” sad već davne 1973. godine. No, nakon što su mnogi slavili što je otvorio put LGBT osobama prema relativno normalnijem životu, Spitzer je opet “zeznuo” LGBT osobe – 2001. je dao podršku terapiji za “liječenje gejeva”. Zahvaljujući ponovnoj katarzi, nedavno se ispričao svim LGBT osobama koje su morali prolaziti kroz muku konverzijske terapije. Naime, postalo mu je jasno da to nema smisla.

Ovo su samo neki od dušebrižnika koji su svoju unutrašnju borbu nametnuli kao biznis – a zasigurno je kako će vrijeme pokazati da ih ima još više.

Leave a Reply