FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Starije je slađe… Barem među lezbijkama?

objavljeno:

20. 06. 2013.
Starije je slađe… Barem među lezbijkama?

autor:Hipster Dyke

Starije je slađe… Barem među lezbijkama?

Odmah moram započeti ovaj niz misli s onom koja nam je svima u glavi. Vani je prokleto vruće. Zbilja je pakleno i ne znam više kako se ohladiti na alternativne načine. Razmišljam čak da iskopam veliku rupu u zemlju u kojoj mi stane mali stolić i stolac i da provučem struju i da ove ljetne sparne dane provodim pod zemljom. Baš me zanima kako bi na tu priču reagirali homofobi i ono njihovo „imate svoja četiri zida“. Ja bih ih samo odgovorila, nemam četiri zida – imam rupu. U biti imam ih malo više, ali imam rupu u kojoj boravim (he he he). Moram se nabrzinu i osvrnuti na Pride u Zagrebu jer je zaista bilo sjajno koliko sam uspjela sve doživjeti dok sam uokolo trčkarala s fotoaparatom i pokušavala zabilježiti sve ikad. No, dosta o tome koliko je vruće i o tome koliko je Pride bio super iako smo se svi rastopili na toj žegi. Vrijeme je za ozbiljnije teme. Kako sam sve češće u klimatiziranim prostorima koji mi omogućavaju da ne doživim blagi srčani i toplotni udar odjednom, mogu reći da sam uglavnom svoje informacije i inspiraciju za ovu kolumnu crpila isključivo preko interneta. I inspiracija je došla kako bi svim starim lezbijkama konačno digla ego! A kako samu sebe volim nazivati starom lezbijkom iako su tridesete nove dvadesete, ova tema mi je sjela kao budali šamar.

Da se razumijemo, do prije nekoliko godina smatrala sam kako su godine itekako bitne – naročito u jednoj lezbijskoj vezi. Godine donose iskustvo, godine donose one seksi bore oko očiju koje dokazuju da se osoba ili puno smije ili puno mršti. Nisam još uspjela dokučiti koje su osmijeh bore, ali mislim da uglavnom odaberem one sa osmijeh borama iako moj ljubavni život uglavnom nema sretni epilog.

Stoga nije začuđujuće istraživanje provedeno od strane magazina Allure prije nekog vremena koje je došlo do zaključaka da npr. muškarci smatraju da su žene na vrhuncu svoje ljepote s 29 godina starosti, odnosno da žene smatraju kako su najljepše s 31 godinom. No zanimljivo je ako naprimjer usporedimo listu hot žena u odabiru časopisa Maxim koja ide niz dlaku ovoj teoriji o godinama – prosjek godina ljepotica koje jednom godišnje krase stranice ovog časopisa je 28 godina, dok pak jedna presjajna lezbijska stranica koju baš namjerno neću podijeliti s vama uglavnom stavljaju žene koje su u prosjeku stare 35,5 godina. Što nam to pokazuje? Lezbijke se zaista lože na starije žene.

Budimo realni, moderan svijet nametnuo je starenje kao nešto negativno iako se radi o potpuno prirodnom procesu. Kozmetička industrija ne okreće milijune nego miljarde dolara godišnje jer se žene (ali i muškarci) diljem svijeta prokleto boje svoje starosti. Zar je zaista došlo do toga da su lezbijke jedine koje su svjesne činjenice da je „stara koka, dobra juha“?! Do sličnih zaključaka, odnosno, da lezbijkama puca neka stvar za godine su došle i autorice knjige The Girls Next Door: Into the Heart Of Lesbian America koje su istaknule kako zasigurno postoje lezbijke koje smatraju da starije nije seksi, no da ih one u svojem istraživanju nisu još susrele. No zašto se toliko ložimo na starije lezbijke? Mislim pa logično je – scena je toliko mala da izbor i nije baš prevelik pa naravno da bi uzimanje i godina kao nekog kriterija odabira smanjilo broj potencijalnih partnerica na možda dvije ili tri s kojima ste ionako već bile barem jednom. Postoji dakako i teorija kako lezbijke ionako odskaču od tih nekih nametnutih normi tako da im je najmanji problem imati osjetno mlađu, odnosno osjetno stariju partnericu. Postoji čak i neslužbena formula kolika razlika u godinama se tolerira – polovica vaših godina plus sedam. Znači da bi bilo društveno prihvatljivo imati mlađu partnericu ako ste 30-godišnjakinja, ona mora imati minimalno 22 godine.

Ako ste u vezi s mlađom lezbijkom, morate uzeti nekoliko stvari u obzir koje bi vam mogle predstavljati problem u vašoj prekrasnoj vezi. Ona je mlađa od vas i to povlači cijeli niz stvari s kojima se morate pomiriti.

Prva je naravno, razlika u količini energije. Koliko god mi glumile da smo mlade i da ćemo zauvijek ostati djeca, moramo priznati da osjećamo te proklete godine. Mlađa partnerica bi sigurno nabrijano htjela osvajati planinske vrhove, dok je vama samo do sigurnosti kreveta nakon stosatnog radnog dana. To morate uzeti u obzir kada divljate zajedno po vani dok je radni dan, a vi radite od osam sati ujutro na prezahtjevnom poslu dok vaša srećica ima predavanja tek popodne. Naravno da to morate uzeti u obzir.

Drugo je suočavanje sa zdravstvenim problemima. Još jednom su se godine prikrale potajno i dale nam do znanja kako smo stare. Mlađa partnerica vjerojatno neće imati razumijevanja da vas baš strašno danas leđa bole i da nikako ne možete raditi apsolutno ništa od bolova. Vaši diskovi to ne mogu izdržati. A ona naravno, nema pojma da će i njoj biti tako kroz nekoliko godina. A postoji razlika između osobe koja ima 22 godine i osobe koja ima 30 godina. Naravno da postoji. I očekuje se razumijevanje jer se radi o dvije žene, no iskreno, to razumijevanje često izostane.

Treće su razlike u kulturi. Možda ste kao mali zaista voljeli gledati crtić Bipsići dok je ona odrastala uz polunakaradne likove iz sve lošijih Cartoon Network crtića, a možda ste vi voljeli skakutati uz Minein Good Boy dok je ona više ovako malo za Jelenu Rozgu. To su neke razlike koje mogu svakoga naživcirati, ali budimo realni – zato i ističem ove probleme kako biste se stigli pripremiti na sav taj kaos koji vas čeka.

Četvrti problem je po meni jedan od najgorih od svih navedenih -  a to je bivanje u različitim stadijima života. Svi se slažemo da su fakultetski dani bili sjajni jer su davali određenu slobodu, no ako jedna partnerica ima određene poslovne probleme, ili ako slučajno ima ispite – sve to često dovodi vezu u pitanje jer se javlja jedan određeni stupanj nerazumijevanja jer se često sjetimo samo dobrih stvari dok smo bili mlađi, a dok smo mladi ne razmišljamo o tome kako je biti star.

Postoji naravno još mnogo problema s kojima se možete susresti ako imate mlađu, odnosno stariju partnericu, no naravno da za sve postoje rješenja. Jedan od prijedloga je da imate društvo koje varira u godinama jer je puno lakše ostvariti komunikaciju na taj način, a pritom niti jednoj nije dosadno. Primjetila sam da je prilično iritantno kada starija partnerica nameće svoje godine, a da je to čest slučaj iako godine često ne mora značiti da je netko više ili manje kul. Što se tiče razlika, naravno, saslušajte jedna drugu jer možete puno naučiti na taj način i možete se konačno prestati svađati oko toga zašto je vaša generacija više kul od njezine i obrnuto.  I ono najbitnije, nemojte se stidjeti svoje starije ili mlađe partnerice!

Moram vam priznati da sam se upustila u avanturu bivanja s mlađom osobom. Naravno, pričam o Najdražoj. Najdraža je mlađa od mene nekih sedam godina, no ponekad se ta razlika činila i kao dvadeset godina. Ona je bila zaigrana, dok sam ja bila ozbiljna. No znate što je zanimljivo? Najdraža mi je postala jedna od najboljih prijateljica kako je počela stariti. Tako da… Ponekad se veze događaju kako biste dobili prijateljicu za cijeli život. Ponekad se događaju kako bi si malo digli ego jer vas želi netko mlađi, odnosno stariji. Sve je to jedna velika životna lezbijska igra koju smo svi na neki način primorani igrati. A da me se sad pita? Pa imam već svoju stariju prosijedu polovicu. Ne puno stariju, ali dovoljno da bude onaj ozbiljniji dio veze dok ja mogu zauvijek ostati mlada lezba koja voli dramiti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike