FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

U ime obiteljskih veza

objavljeno:

13. 06. 2013.
U ime obiteljskih veza

autor:Iako se zaista trudi, Željka Markić jedno od glavnih lica inicijative ‘U ime obitelji’, jako teško prikriva činjenicu da zapravo ne voli medije iako je u njima radila, odnosno bila je ratna izvjestiteljica za HTV i BBC te urednica vijesti na HRT-u i Novoj TV. Posebno teško podnosi ako se mediji zaštitnički postavljaju prema LGBT osobama, požalila se novinarka Globusa kojoj je propao pokušaj intervjua sa Željkom Markić, na razgovor je, piše Globus, došla s prijateljicom kako bi namjerno sabotirale razgovor.

Markić i ostali iz ‘U ime obitelji’ inzistirali su da ih se naziva inicijativom, no od 15. svibnja registrirani su kao udruga, i to na adresi Vodnikova 9, u stanu 66-godišnjeg umirovljenika Gorana Bobe Rubića, člana nekoliko katoličkih udruga u čijem stanu je prije novopečene udruge bila prijavljena ‘Građani odlučuju’, kojoj je Rubić i predsjednik, a on je ujedno član Hrasta. “Zanimljivo je da je najgorljivija aktivistica ‘U ime obitelji’ u razgovoru za Globus ustvrdila kako nema pojma na kojoj se adresi nalazi udruga koju zastupa. Također, navodno ne zna ni da je predsjednik udruge Ivan Munjin, student Katoličko-bogoslovnog fakulteta koji se u ime inicijative oglasio možda dva, tri puta”, piše tportal.

Na istoj adresi je i ustavni sudac Mato Arlović, a novinarka nije uspjela postaviti pitanje jesu li pridobili suca za svoj cilj jer se Markić samo ustala i otišla s intervjua. U samom razgovoru odbila je povezanost inicijative ‘U ime obitelji’ s bratom i sestrom, osnivačima udruge Grozd Ladislavom Ilčićem i Kristinom Pavlović no same činjenice su je demantirale. Primjerice na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena inicijativa, 24. travnja, za konferencijskim stolom dva mjesta dalje od Markić sjedila je Kristina Pavlović o kojoj Markić, kako kaže, nema pojma iako je kao kontakt adresa Grozda, kojem je na čelu Ilčić, prema podacima s internetske stranice, navedena je Zvonimirova ulica 19, što je ujedno adresa bračnog para Željke i Tihomira Markića.

Markić je jedno vrijeme bila predsjednica Hrasta, a danas je to Ilčić, a u promicanju katoličkih vrijednosti aktivna je druga sestra Ladislava Ilčića, Marija Ćurlin, liječnica, članica Hrasta i predsjednica udruge Centar za prirodno planiranje obitelji, čije je sjedište u Vinogradskoj 27, u zgradi koja prema zemljišnim knjigama pripada obližnjoj bolnici Sestara milosrdnica. Njezin pak suprug Krešimir Ćurlin član je upravnog odbora zadužen za financije također katoličke udruge Marijini obroci, koju je osnovala Željka Markić, a trenutno je vodi Renata Planinić, javlja tportal.

Zanimljivo je kako je cijela njezina obitelj uključena u promicanje katoličkih vrijednosti te je tako njezin otac Marijo Živković, predsjednik udruge Obiteljski centar, a brat Mario Živković, liječnik koji vrlo glasno tumači stavove inicijative ‘U ime obitelji’.

No tu veze ne staju. Planinići su također uključeni u katolički aktivizam, tako je voditeljica udruge koja se bavi prikupljanjem humanitarne pomoći za afričku djecu Marijini obroci je Renata Planinić, a njezin suprug Krešimir Planinić je odvjetnik udruge ‘U ime obitelji’. Tri spomenute obitelji, Planinići, Ilčići i Markići, odnosno Živkovići prijateljski i obiteljski vezani generacijama, a čak su si i međusobno kumovi.

Ne bi bilo začuđujuće da su cijeli ratni plan oko prikupljanja potpisa za referendum razradili sjedeći na ugodnom obiteljskom druženju na jednoj od svojih mnogobrojnih adresa. No pitanje koje su postavili na Jutarnjem, u potpunosti stoji: “Jesu li brojne “građanske” udruge, čiji su osnivači i lideri u pravilu jedni te isti ljudi, mimikrirani Opus Dei? Jesu li rušenje zdravstvenog odgoja i prikupljanje referendumskih potpisa za izmjenu Ustava tek demonstracija snage nakon koje će slijediti inicijative poput zabrane pobačaja, umjetne oplodnje ili nečega trećeg – pitanja su na koja je u ovom trenutku teško ponuditi konačne odgovore.”

Libela pak upozorava kako imovinsko stanje dotičnih isto tako nikako nije zanemarivo te Željka Markić sa svojim je bratom Mariom Živkovićem ima i nekoliko tvrtki. Manje je poznato, međutim, da je Markić i vlasnica tvrtke SerMon Cro koja se bavi kliničkim ispitivanjem lijekova, i to na području cijele bivše Jugoslavije, te da je to njezin glavni posao, dok je njezin suprug Tihomir Markić urolog je u Općoj bolnici Pakrac, no posljednjih je desetak mjeseci na rodiljnom dopustu. Prema Sudskom registru, od 2011. vlasnik je i privatne poliklinike Victus u Zagrebu. Brat Markićeve, Mario Živković vodi hrvatsku podružnicu njemačke farmaceutske tvrtke Stada d.o.o.

Lako je zaključiti da je s takvim financijskim zaleđem, naum zvan “U ime obitelji” bilo lako provesti u djelo te s  obzirom da ne postoji zakon koji građanske inicijative obvezuje na transparentan prikaz troškova i izvora financiranja, njihov financijski izvještaj javnost vjerojatno nikad neće vidjeti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija
Kosmogina
Pitchkanterije


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike