Nisam ja, oni su!

Uslijed rasprave o pedofilskim skandalima u Crkvi, pojavila su se mnoga pitanja poput onih zašto je toliko prisutna i kako ju spriječiti.  Pedofilije, nažalost, ima svugdje oko nas i nije rezervirana samo za svećenike, naime, riječ je o bolesti koju treba liječiti, za što je potrebna velika motivacija, ponajprije od strane onih koji boluju. Međutim, kad je Crkva u pitanju, mnogi misle da bi se pedofilija dala spriječiti ukidanjem celibata.

Ugledni katolički teolog Hans Küng ovih je dana u svom otvorenom pismu ustvrdio da celibat nije jedini uzrok nedoličnog ponašanja svećenika, ali je najvažnija i strukturno najodlučnija ekspresija stava Crkve prema seksu. Smatra da su toga svjesni i biskupi, ali da to nemaju hrabrosti priznati u javnosti, iako je bilo i takvih slučajeva. S druge strane, vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone pedofiliju je povezao s homoseksualnošću. čime je izazvao bijes i ogorčenje ne samo homoseksualaca, nego i nekih unutar Crkve kojima je jasna razlika između te dvije stvari.

Osim toga, da je Bertone pomiješao lončiće dokazuje i to što su svećenici zlostavljali i djevojčice, a kritike na račun njegove izjave izrečene su u nekoliko europskih zemalja, dok je Francuska čak i službeno reagirala izjavom u kojoj je povezivanje homoseksualnosti s pedofilijom nazvala “neprihvatljivim amalgamom” i ponovo osudila diskriminaciju i predrasude vezane sa spolnom orijentacijom i rodnom pripadnošću.

U međuvremenu, mnogi su upozorili da je opasno i izjednačavanje svećenika s pedofilima, jer i unutar Crkve djeluju udruge koje se bore protiv pedofilije, pa je tako velečasni Fortunato Di Noto iz jedne takve talijanske udruge upozorio na problem zastare u pojedinim zemljama vezan za civilne zakone za odštetu žrtvama pedofilije. One se, pak, također ujedinjuju u udruge te zahtijevaju naknadu štete i prijete skupnom tužbom.

Pitanje koje su tu postavilo jest ono o određenoj zapovjednoj odgovornosti samoga Pape što je Vatikan odmah odbacio,  dok je Papa otišao do Malte gdje se sastao sa skupinom žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i dao obećanje da će Crkva učiniti sve što može kako bi kaznila zlostavljače u svojim redovima. Međutim, samo riječi i nova obećanja više nisu dovoljna, jer žrtve i njihovi odvjetnici, ali i javnost ovaj put od Crkve zahtijevaju konkretne poteze.

 

Foto: jeffpedone.com

 

Posted on May 3, 2010

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site