FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Bauk ograđujuće o životnim partnerstvima

objavljeno:

7. 06. 2013.
Bauk ograđujuće o životnim partnerstvima

Pitanje Zakona o životnim partnerstvima počinej se nanovo aktualizirati uz sezonu Prideova, te uz najave da bi zakon u javnu raspravu trebao doći do kraja rujna. Nadležni ministar za Večernji list dao je izrazito oprezne, gotovo ograđujuće izjave, koje ne prate najave iz radne skupine za izradu Zakona.

Arsen Bauk rekao je naime za Večernjak da se zakon isključivo bavi materijalnim pravima istospolnih parova. Najavio je reguliranje prava poput porezne olakšice za uzdržavanog partnera, prava na zdravstveno osiguranje onog nezaposlenog, te prava na  nasljeđivanje zajedničke imovine nakon smrti.

Problematičnime diskurs postaje kada se govori o pitanjima definicije braka i obitelji i naravno tog trna u oku – posvajanja djece: „Zakon neće dati pravo posvajanja djece homoseksualnim parovima, već će regulirati neka materijalna prava registriranih parova.“ – rekao je Bauk, nadodavši kako se riječi ‘obitelj’ i ‘brak’ u zakonu neće ni spominjati.

Da se time obitelji u Hrvatskoj dijele na obitelji i one druge, potvrdio je izjavom da upravo činjenica da zakon radi Ministarstvo uprave, nadležno za osobna prava građana, a ne Ministarstvo socijalne politike nadležno za obitelj, govori kako je Vlada ovom pitanju pristupila.

Međutim, ne samo da je riječ ‘obitelj’ prognana iz Zakona o životnim partnerstvima, nego se LGBT obitelji ne spominju niti u Obiteljskom zakonu – kako kaže, u Obiteljskom pak zakonu ne spominju se istospolne zajednice „jer to je u sferi ljudskih prava“. S kojima se očito Obiteljski zakon koji je u izradi ne bavi?

Ipak, najavljena je određena zaštita, no jako nedefinirana, postojećih LGBT obitelji. U slučajevima gdje je jedan od partnera biološki roditelj će se regulirati neka prava drugog partnera prema djetetu.

S druge strane, za Jutarnji List, Marko Jurčić, koordinator za suzbijanje diskriminacije i javno zagovaranje Zagreb Pridea i član radne skupine za izradu Zakona o životnim partnerstvima kaže da teže ostvariti sva prava koja pruža institucija braka regulirana Obiteljskim zakonom: „Radna skupina trenutačno radi na nacrtu Zakona o životnom partnerstvu, a sastoji se od 10-ak članica i članova s predstavnicima iz svih relevantnih ministarstava. Ono što novim zakonom želimo postići je potpuna ravnopravnost i garancija svih 60-ak prava koja trenutačno ostvaruju dvije heteroseksualne osobe u braku reguliranom Obiteljskim zakonom. To, dakle, obuhvaća sva ekonomska, socijalna, zdravstvena, mirovinska i mnoga druga prava“, rekao je Jurčić za Jutarnji list.

Je li stoga Baukov oprezan iskaz samo pokušaj umirivanja duhova uzburkanih referendumskom inicijativom, vidjet će se tek s razvojima na razini radne skupine.


2 komentara »

 • ana kaze:

  ma jadni ste, dosta više. Neka onda i pedofili i sve druge rodne samokoncepcije traže svoja prava… koji vam je? Zar niste i vi plod veze muškarca i žene? Kako vam onda nije jasno da je to prirodno, a ovo vaše ne??
  Ako već živite tako, bar ne namećite svoje stavove drugima, ovaj vas narod ne podržava, ma koliko god bi pisali drugačije

  • potjeh kaze:

   @ana – koliko ti imas godina? 3? 2i pol? ako imas vise ,eh, tesko mi je povjerovati da netko pismen i koliko toliko obrazovan moze izbacivati “argumente” kao sto je ovaj tvoj… draga moja,jednostavno ne kuzim da TI ne kuzis da je …ma nema smisla! samo ti i dalje zivi u svojem malom ogranicenom svijetu… ;)

  Komentirajte!

  Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

  CAPTCHA Image
  Refresh Image
  *

  Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike