FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Rozo-hipnotička rasprava o partnerstvima

objavljeno:

3. 06. 2013.
Rozo-hipnotička rasprava o partnerstvima

Roza hipnoza pred održavanje zagrebačke povorke ponosa u znaku je rasprava o obitelji, braku i životnim partnerstvima. Tribina iz ciklusa kojeg organizira Zagreb Pride kao i uvijek se najavljuje nizom pitanja na koje će se pokušati odgovoriti na raspravi.

Kada će biti izglasan Zakon o životnom partnerstvu na kojemu radi vlada Zorana Milanovića? Tko su članovi/ce radne skupine koja priprema ovaj zakon i zašto je za njega zaduženo Ministarstvo uprave? Što se može očekivati od tog zakona i koja prava će istospolnim parovima ostati uskraćena? Na koje se europske i svjetske zakone ove vrste ugleda hrvatski prijedlog? Što za sve to znači homofobna referendumska inicijativa? Zbog čega je potrebno regulirati ljubavne odnose gejeva i lezbijki? Zašto je tako loš postojeći zakon o istospolnim zajednicama i je li ga itko ikada iskoristio? Zašto istospolni parovi žele brak i žele li ga svi? Koja je razlika između životnog partnerstva i braka? Kako ozakonjivanje istospolnih zajednica utječe na gej parove a kako na cijelo društvo, te pridonosi li prihvaćanju LGBT osoba? Osim praktičnih prednosti, koje je dublje i emotivno značenje životnog partnerstva? Mogu li gejevi i lezbijke biti ravnopravni u društvu bez bračne ravnopravnosti? Zašto se parovi uopće odlučuju na stupanje u brak i što će im značiti životno partnerstvo? Hoće li se po novom Zakonu o životnom partnerstvu istospolni parovi moći uzeti kod matičara? Što je s onim LGBT osobama koje ne žele brak niti bi ga ikada konzumirale? Kako funkcioniraju društveni procesi koji dovode do prihvaćanja bračne ravnopravnosti i što mora učiniti LGBT zajednica da bi većinu pridobila na stranu ravnopravnosti? Zbog čega Katolička crkva živi u uvjerenju da ima copyright na definiciju braka? Hoće li se i po Zakonu o životnom partnerstvu imati kumu i kuma? Što će značiti simbolički čin zavjetovanja drugoj osobi pred obitelji, prijateljima ali i cijelim društvom?

ROZA HIPNOZA #6: Zakon o životnom partnerstvu

Uređuju, organiziraju, moderiraju: Zvonka Barbir, Gordan Duhaček, Nikola Zdunić
u suradnji s Književnim klubom Booksa (Martićeva 14d)
Srijeda, 5. lipnja u 20 sati

Na šestoj Rozoj hipnozi govorit će Marko Jurčić (Udruženje Zagreb Pride), Igor Kolman (saborski zastupnik HNS-a), Goran Selanec (zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Iva Tomečić (urednica portala CroL.hr).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike