- Queer.hr - http://queer.hr -

Akrobatska cirkuska poslastica stiže u Zagreb!

Posted By Dina J. On May 29, 2013 @ 11:06 am In Izdvojeno,Kazalište,Kultura | No Comments

Nakon turneje po Sjevernoj i Južnoj Americi, slavna francuska cirkuska skupina Compagnie XY stiže u Zagreb. U ovom najmnogoljudnijem akrobatskom postavu pozornicu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski zauzet će čak sedamnaestero akrobata! Ta novocirkuska senzacija koja je cijeli jezik predstave prenijela u svijet vrhunske akrobatike kombinira iznimnu tehniku s nježnošću. Agilna tijela lete zrakom, a ljudski se tornjevi dižu u vis!

Compagnie XY skupina je koja ideju akrobatike okreće naglavačke, ponovljujući cirkuski jezik na načine koje još nismo poznavali. Predstava koja obgrljuje rizik kao akrobatsku svakodnevicu vodi izvođače u rituale toliko raznolike da čas nalikuju ragbijaškoj utakmici, čas elegantnim baletnim piruetama. Nelišena društvenog komentara, ova poznata skupina akrobata slavi podršku, povjerenje i zajedništvo kao metode daleko efikasnije od sigurnosnih mreža ili pojaseva.

Pogledajte video trailer predstave!

Iz naziva skupine ispravno se naslućuje jednakost spolova, pa se minimalističkoj sceni, gotovo bez rekvizita, ravnopravno predaju i akrobati i akrobatkinje u smjeni konstantnih iznenađenja. Tijela akrobata crtaju arabeskni dizajn, grade impresivne ljudske stupove i piramide, sve sa zadivljujućom lakoćom. Skaču, plešu i rezoniraju u virtuoznom prikazu akrobatskog baleta. „Le Grand C“ vodi nas na putovanje iznad cirkuskoga ringa.

Compagnie XY (Francuska): Le Grand C
K. D. Vatroslav Lisinski
Trg Stjepana Radića 4, Zagreb

Subota, 8.6.2013., 20:30
Trajanje:  70 min.
Cijene ulaznica: 120/180/230/280 kuna

Compagnie XY osnovana je 2005. godine na inicijativu Abdela Senhadjija i Mahmouda Louertanija. Sa svojom prvom produkcijom „Laissez-porter“ proputovali su petnaest zemalja, s više od dvije stotine izvedbi. Godine 2009. premijerno su izveli „Le Grand C“, suvremenu cirkusku predstavu koja miješa različite generacije i vještine kako bi ispričala priče svojim poetskim jezikom.

Francuski akrobati posebno su snimili i šaljivu video poruku za hrvatsku publiku:

 „Akrobati skupine XY prkose zakonu gravitacije.“ (Rosita Boisseau, Le Monde)

„Podvige nevjerojatne snage i agilnosti izvode s takvim šarmom i ljudskošću da su me ostavili u stanju zanesenog divljenja.“ (Donald Hutera, The Times)

 „Iz-van-red-no!“ (Telerama)

„Ovi su ljudi gotovo bogovi, ali limeni bogovi koji se neizbježno moraju vratiti na zemlju. (…) To je predstava od koje poželite hodati viši, poput samih performera, te posegnuti za nebom.“  (Lyn Gardner, The Guardian)

Predstava je namijenjena širokoj publici, a prikladna je za sve starije od 6 godina.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/33316/akrobatska-cirkuska-poslastica-stize-u-zagreb/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.