FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Srbija priprema teren za istospolna partnerstva?

objavljeno:

28. 05. 2013.
Srbija priprema teren za istospolna partnerstva?

autor:U Srbiji se, iako je i održavanje Pridea svake godine pod upitnikom, priprema teren kako bi se partnerima istog spola, koji žive zajedno, omogućilo da pravno reguliraju svoj odnos.

Planirani zakon omogućio bi istospolnim partnerima koji žive u višegodišnjoj zajednici da nasljeđuju nekretnine, da u slučaju smrti ostvare pravo na mirovinu ii neku socijalnu pomoć dotadašnjeg partnera, da mogu jedni druge posjećivati u bolnici kao članovi najuže obitelji. Uvjet za to bit će uvođenje u jedinstveni registar, koji bi vodili matičari, javlja Blic.

Centar za unapređenje pravnih studija pripremio je ovaj model, a ured za ljudska i manjinska prava uputio je poziv na javnu raspravu i predstavnicima ministarstava pravosuđa, rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i LGBT organizacijama. Autori nisu propustili istaknuti kako se ne radi o istospolnim brakovima nego samo o pravnoj regulaciji prava istopolnih parova.

“Ovo su samo moguća zakonska rješenja, čiji je cilj da se pravno regulira status ljudi istog spola koji žive u zajednici. Vidjet ćemo hoće li odredbe moći ‘ugraditi’ u postojeći zakon ili će se donijeti poseban, pa smo zato i pozvali ljude iz ministarstava. U svakom slučaju, nema prepreka da se ovakva rješenja donesu, jer ne potiru ono što piše u Ustavu – da je brak između muškarca i žene”, kaže Suzana Paunović, direktorica ureda za ljudska prava.

Sličnog razmišljanja je i Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija koji tvrdi da se predloženim propisom samo poštuju odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike