FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kada je Bosna i Hercegovina naprednija od Kanade…

objavljeno:

28. 05. 2013.
Kada je Bosna i Hercegovina naprednija od Kanade…

autor:Nakon što je 2010. godine Visoki sud u Ontariju odredio kako je odredba da gejevi i biseksualni muškarci ne smiju donirati krv u skladu sa zakonom, mnogi su ostali šokirani ovom odlukom.

Tri godine kasnije, ova skandalozna odredba je ukinuta, no još uvijek nije u potpunosti ne diskriminatorna. Dužnosnici su odredili kao gej i biseksualni muškarci smiju donirati krv, no po jednim uvjetom – moraju biti u celibatu najmanje pet godina prije nego odluče biti donori krvi.

Dana Devine, potpredsjednica Zavoda za transfuzijsku medicinu svjesna je kako je ukidanje odredbe samo jedan korak prema ravnopravnosti, no također napominje kako su svjesni da sa novim odredbama nije napravljen pretjeran korak unaprijed: “Svjesni smo da će mnogi ljudi osjećato da je ova promjena ne ide dovoljno daleko, ali s obzirom na povijest krvnog sustava u Kanadi, vidimo to kao prvi i oprezni korak naprijed.”

Malo je bolja situacija u Velikoj Britaniji u kojoj je na snazi odredba da je poželjna krv samo onih gej i biseksualnih muškaraca koji nisu stupali u seksualne odnose s drugim muškarcima najmanje jednu godinu i to iz razloga što postoji rizik da testovi “ne detektiraju” bolesti poput hepatitisa B koja može biti u tijelu zaraženog čak jednu godinu bez moguće detekcije.

Još uvijek ostaje na tome kako je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja koja u svojim upitnicima za dobrovoljne darovatelje krvi ima pitanje koje ne diskriminira LGBT osobe; jer je odredba kojom se „osobama koje su imale povremene ili stalne seksualne kontakte sa homoseksualcima“ zabranjuje darivanje krvi uklonjena iz upitnog listića i zamijenjena pitanjem „Jeste li u posljednih 12 mjeseci imali spolni kontakt sa osobom s povećanim rizikom?“.

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike