- Queer.hr - http://queer.hr -

Uzvik upomoć talijanskog gej tinejdžera

Posted By Dina J. On May 28, 2013 @ 10:31 am In Izdvojeno,Međunarodna,Politika | 1 Comment

Gej tinejdžer u Italiji, ponukan događajima u ovoj zemlji u kojoj ne postoje zakoni koji štite LGBT osobe od diskriminacije, napisao je pismo novinama  La Repubblica u kojemu je izrazio svoje nezadovoljstvo i krajnji očaj radi situacije u zemlji što se tiče LGBT prava.

Pismo, objavljeno 25. svibnja 2013. godine u La Republici, autora Davidea Tancredija dirnulo je mnoge, naročito radi tuge koju je mladić iskazao svojim riječima: “Ja sam gej, imam 17 godina i ovo pismo je posljednja alternativa samoubojstvu u ovom trogloditskom društvu, u svijetu koji me ne prihvaća iako sam rođen ovakav.”

Tinejdžer je izrekao mnoge stvari koje mnoge LGBT osobe u Italiji, ali i šire, imaju na pameti: “Nisu svi toliko sretni da se rode kao heteroseksualne osobe. Da postoji barem manje diskriminacije, a više empatije i kršćanske dobrote, ljudi bi prestali mrziti.” Njegovo pismo je, zahvaljujući objavi u najpopularnijem dnevnom listu u Italiji, tako došlo i do predsjednice Zastupničkog doma Laura Boldrini (na slici) koja je pozvala Davidea da dođe u Sabor kako bi zajedno popričali o LGBT pravima kao i o rješenjima koja postoje.

“Imam kćer tvojih godina i duboko me potresao tvoj poziv u pomoć”, istaknula je Boldrini u svojem odgovoru te je nastavila: “Zemlja koja sebe smatra civiliziranom, ne može si priuštiti da nema zakone koji zabranjuju homofobiju, to zlo koje utječe na mnoge mlade ljude da si oduzmu život”, zabrinuto je istaknula.

Nakon višegodišnjih upozorenja upućenih Italiji od strane Europske unije kako mora izglasati zakon koji će zabranjivati diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, očigledno je “pismo iz naroda” konačno uspjelo postići ono što EU pokušava godinama – utjecati na talijanske političare da se pokrenu po pitanju LGBT prava. No, do same rasprave ne bi došlo da Boldrini nije počela pokazivati sad već izražene prijateljske stavove prema LGBT osobama te da nije samo jednom istupila u javnost i progovorila o temi koja se u Italiji i danas smatra tabu temom.

I u ovogodišnjem ILGA izvještaju Italiji je upućeno upozorenje kako ne poduzima nikakve zakonodavne korake iako je razina homofobije i transfobije u zemlji prilično velika, a sam dokaz tome je i izjava novoodabrane ministrice za jednakost koja je u manje od 24 sata izgubila svoju titulu nakon što je izjavila da LGBT osobe prizivaju diskriminaciju. Po kratkom postupku ministrica je smijenjena, iako ne postoji zakon koji je ministrica svojom izjavom prekršila.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/33261/uzvik-upomoc-talijanskog-gej-tinejdzera/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.