FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kvir Montenegro počinje s radom i počeli su ozbiljno!

objavljeno:

23. 05. 2013.
Kvir Montenegro počinje s radom i počeli su ozbiljno!

autor:Aktivisti i aktivistkinje novoosnovane crnogorske LGBTIQ udruge “Kvir Montenegro”, Ana Dedivanović i Danijel Kalezić,  javnosti Crne Gore prezentirali su inicijativu za usvajanje zakona o registriranom partnerstvu.

Uzimajući u obzir de facto postojanje istospolnih zajednica u Crnoj Gori aktivisti i aktivistkinje Kvir Montenegra odlučili/e su da kao dio početnih aktivnosti, kreiraju inicijativu za usvajanje zakona o registriranom partnerstvu kojim su obilježili Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

“Istospolne obitelji u Crnoj Gori postoje. One su svuda oko nas, ali ih zakon ne prepoznaje. Ova činjenica govori da država zapostavlja obitelji koje jednako privređuju, koje su jednako obitelji kao one koje su prepoznate zakonom, obitelji čiji članovi gaje istu ljubav i pažnju i imaju iste obveze prema državi ali nemaju zaštićena osnovna ljudska prava”, upozorili su iz Kvir Montenegra te najavili kako je vrijeme da se sve to promijeni.

Ponukani tom činjenicom najavili su kako će uputiti inicijativu za stvaranje zakonskog rješenja koje će dovesti do pravnog prepoznavanja istospolnih zajednica u Crnoj Gori nadležnim institucijama, kao i kampanju promocije ove inicijative, a sama inicijativa će biti potpisana ne samo od strane Kvir Montenegra, već i od LGBTIQ osoba, ali i njihovih obitelji i prijatelja. Također bit će organizirano i prikupljanje široke potpore ovoj inicijativi od strane građana i građanki Crne Gore.

Organizacija Kvir Montenegro osnovana je u listopadu prošle, a registrirana početkom ove godine. Ideja za osnivanje organizacije nastala je iz želje da se na nov i drugačiji način pristupi promociji i zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i rješavanje stvarnih, svakodnevnih, potreba i životnih problema LGBTIQ osoba i njihovih prijatelja i obitelji.

Kvir Montenegro je organizacija koja ne isključuje nikoga i koja je otvorena za sve osobe koje su voljne svojim aktivnim uključivanjem doprinesu poboljšanju položaja LGBTIQ osoba u našoj zemlji.

Organizacija okuplja LGBTIQ osobe, članove obitelji i prijatelje s ciljevima izgradnje širokog crnogorskog LGBTIQ pokreta koji će se aktivno i trajno boriti za zaštitu ljudskih prava; suzbijanja homofobije i transfobije, postizanja pune pravne i socijalne jednakosti i potpunog prihvaćanja LGBTIQ osoba od strane opće populacije, pune vidljivosti i participacije u procesima donošenja odluka i kreiranja politika koje se tiču ljudskih prava; razvijanja solidarnosti unutar LGBTIQ zajednice; kontinuiranog i neometanog održavanja festivala queer umjetnosti i kulture i drugih manifestacija, kao i poboljšanja zdravstvenih usluga.

Najavili su kako će ostvarivati programske ciljeve svojim ukupnim djelovanjem u javnom životu, a bavit će se: javnim zagovaranjem i lobiranjem zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba na nacionalnom, europskom i internacionalnom nivou; podržavanjem i sudjelovanjem u organiziranju javnih okupljanja LGBTIQ osoba, Pride manifestacija i povorki ponosa u našoj zemlji, regiji i inozemstvu u cilju povećanja vidljivosti LGBTIQ osoba i zagovaranja zaštite ljudskih prava; senzibiliziranja javnosti radi promocije interesa i unaprjeđivanja položaja LGBTIQ osoba; poticanjem samoorganiziranja mladih LGBTIQ osoba radi ostvarivanja njihovih prava; pružanjem besplatne pravne pomoći i psihosocijalne podrške i savjetovanja LGBTIQ osobama ; organiziranjem radionica, tečajeva, predavanja, seminara, tribina, kongresa i drugih aktivnosti; organiziranjem festivala queer umjetnosti i kulture i drugih manifestacija.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike