Rodna raskrižja i queer art: Od Rijeke do Splita

tucke royale

Split ne samo da se budi po pitanju queer inicijativa, nego doslovno buja: nakon nastanka nekoliko novih inicijativa poput Plesnjaqa i Queer domaćinstva, u tijeku je i čitav festival queer identiteta i kulture pod nazivom Gender Crossroads, koji se uz Split održava i u Dubrovniku, te Rijeci.

„Kada smo najavili prvi Queer Split festival 2012. godine osmišljen kao uvod u ljudskopravaški događaj godine Split Pride, sasvim sigurno smo htjeli približiti publici jednu drugačiju umjetnost koja se temelji na preispitivanju rodne uloge, spolne opredijeljenosti te otvoriti vrata žudnji i znatiželji da proviri kroz taj prozor koji otkriva nešto posve novo i neobično, istodobno – lijepo.“ – rekla je Nela Sisarić iz Centra za pokret.

U Rijeci program započeo je s dokumentarnim filmom o prvom Split Pride redatelja Tomislava Ladišića (Intervju s redateljem: Film o splitskom Prideu: “U četiri zida se ne živi!”), izložbenim programom Queer identiteti mlade umjetnice Damire Kalajžić a nastavlja se s work in progress predstavom Victimize Fraktal Falus Teatra eksperimentalne skupine iz Splita koja se na sceni bavi odnosom zapadne kulture prema patnji i kultu žrtve. Zadnji dan riječkog queer programa obilježen je političkom porno odom tranziciji – Coito ergo sum. (Pročitajte intervju s autoricom: J. Zlo: “Očito nije bitno da li misliš i što misliš, al’ jebati moraš” )

PROGRAM SPLIT:

25/5 Tucke Royal r. Tucke Royal (Njemačka)
26/5 Revolt šljokica / A Revolta da Lantejoula r. Ana Vieira Madureira / Angelo Madureira (Brazil)
27/5 Zaziv / I Invoke thee r. Bruno Isaković (Hrvatska)
28/5 Ona spava, iza sunca, rekao je plačući / It sleeps, behind the Sun , he said as he wept r. Pavle Heidler (Hrvatska)
On i ja / Him and me r. Velimir Foretić Delonov
1/6 Victimize Fraktal Falus Teatar r. Hrvoje Cokarić (Hrvatska)

Galerija MKC SPLIT / DOM MLADIH 20h
2/6 Svaki put kad vidim tvoju sliku, plačem / Every time I see your picture, I cry Daniel Barrow (Kanada)

FILMSKI PROGRAM / FILM PROGRAM
Amfiteatar MKC SPLIT / DOM MLADIH 20h
22/5 Raspberry Reich r: Bruce La Bruce, Njemačka, 2004.
23/5 Nevidljivi / Les Invisibles r: Sebastien Lifshitz, Francuska, 2012.
24/5 Dostojanstveno umrijeti / Dying at Grace r: Allan King, Kanada, 2003.
29/5 Želim tvoju ljubav / I want your love r: Travis Mathews, SAD, 2011.
30/5 Mama stiže / Mommy is coming r: Cheryl Dunye, Njemačka, 2013.
31/5 Dresscode. Koža / Interior. Leather Bar r: James Franco & Travis Mathews, SAD, 2013.
U njihovoj sobi: London / In their room: London r: Travis Mathews, SAD, 2013

Splitski se pak queer program veže za Dom mladih, a iz plesnog programa izdvajaju plesački par Anu Vieiru Madureiru i Angela Madureira i njihovu novu “šljokičastu” kreaciju sa brazilskim plesačima , zagrebačke plesače u solo izvedbama Bruno Isaković i Pavle Heidler a pridužit će im se Velimir Foretić Delonov, mladi umjetnik i svježe lice splitske, ali i komiške, queer scene. Fraktal Falus Teatar predstaviti će work in progress predstavu Victimize, koja će za razliku od riječke izvedbe biti nadopunjena simboličnom scenografijom – žrtvenim oltarom u obliku križa. Zadnji dan predstaviti će kanadskog umjetnika Daniela Barrowa čija maštovita igra sa staromodnim tehnologijama otkriva žive slike i animacije svojih likovnih radova.

BLAGAJNA /BOX OFFICE
Ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije predstave.
Izvedbeni program cijena ulaznica 25 kuna.
Filmski program je besplatan.
MKC Split / DOM MLADIH, Savska bb

„Dok LGBTQ zajednica prolazi proces racionalizacije te asimilacije od strane dominantne kulture, termin queer uvijek ostaje na marginama, označava ono što je upravo u odnosu na dominantno u trenutku svog postojanja različito i drugačije.“ – naglašavaju organizatori, te za primjer navode Queer domaćinstvo u organizaciji Queer Sport Splita koje propituje rodne asimetrije kroz ljudske djelatnosti. Neke aktivnosti, kao npr. pletenje i kukičanje, rodno su označene kao ženske te kao takve izbačene iz domene javnog u sferu doma i privatnosti. Kroz djelovanje gerilske skupine SPLETKARENJE koja je spontano proizašla iz queerDOMAĆINSTVA, akcijama u javnom prostoru, skromne aktivnosti vraćaju se u domenu javnog s zahtjevom za mekši, tolerantniji i topliji grad. Queer identiteti na granicama privatnosti i javnosti tema su i radova umjetnika okupljenih oko radova kolektiva queerANarchive. Sfera doma, hobija ili privatnosti je prostor njihova djelovanja, a male umjetnosti, kao crtež, poezija ili pletivo, njihov medij.

„Dok institucionalizacija LGBTQ zajednice danas samu seksualnost gura u okvire privatnog, tzv. svoja četiri zida, izloženi radovi bave se upravo seksualnošću kao temeljnim faktorom gej zajedništva. Tako na vidjelo izlaze kompleksni odnosi fetišizacije i komercijalizacije seksualnosti s jedne strane te prostora njenih praksi, koji u slučaju gej zajednice zadiru duboko u prostor zajedničkog i javnog.“ – zaključili su iz udruga okupljenih oko bogatog programa, pri čemu u organizaciji sudjeluju Multimedijalni kulturni centar, Udruga Domino, Queer Zagreb, Queer Sport Split, Sensoria, MMSU Rijeka, Prostor Plus, Savez udruga Molekula, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Art Lazareti Dubrovnik, Clubtur i Mreža izvedbenih umjetnosti.

Leave a Reply