FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Početci drag izričaja: U Zagrebu se stvara herstory

objavljeno:

26. 05. 2013.
Početci drag izričaja: U Zagrebu se stvara herstory

Zagreb Pride 2013.

Početci drag izričaja: U Zagrebu se stvara herstory

Iako drag kao oblik umjetničko-performerskog izražaja već ima svoje etablirano mjesto u queer kulturi brojnih zapadnih zemalja, u Hrvatskoj je tek u svojim začetcima. Scena performera još je uvijek toliko malena da se naše kraljice mogu nabrojati na prste ruku, a nijedna (još uvijek!) nema zvjezdani status kakav vani drže izvođačice poput RuPaul, Sherry Vine, Lady Bunny a kamoli kultne Divine.

Međutim, da je i Zagreb postao plodno tlo za razvoj ovakve umjetnosti možemo svjedočiti upravo posljednjih mjeseci. Drag večeri postale su sastavni dio mjesečnog programa kluba Rush, pokvirenu burlesku već duže možemo gledati u programima Male performerske scene ili Studia Smijeha, a slična se inicijativa sprema i u okrilju Zagreb Pridea. Tim sam povodom razgovarao s nekoliko performerica koje su dio nove scene koja se tek rađa.

Mnogo je pregaženih štikli na putu do statusa drag zvijezde

„Odlučila sam se na drag nakon upita vlasnika kluba Rush da li sam zainteresirana sudjelovati u drag show programu. Nisam prije nikada mislila da ću se baviti time, prihvatila sam to kao izazov, ali i način zarade dodatnog džeparca koji uvijek dobro dođe. Bavim se plesom, nije mi strano biti na sceni, ali ova je ponuda za mene bila nešto potpuno drugačije, a ja sam otvorena sam za nove stvari“, priča nam o svojim početcima jedna od performerica u klubu Rush, Roxanne Spears, koja ipak naglašava da se ne smatra pravom drag kraljicom jer ju do tog statusa čeka još mnogo pogaženih štikli. „Do sada sam oponašala samo Britney, zato i u svome imenu nosim Spears. To neće ostati uvijek tako, ne samo jer se ne volim ponavljati u nastupima, nego jer svakako želim ići korak dalje i još eksperimentirati. Ima puno odličnih pjesama i pjevačica koje su vrijedne izvođenja. Britney je bila automatski moj prvi izbor jer mi je ona stvarno najdraža, upoznata sam s njenom glazbom, nastupima i koreografijama, tako da mi ne pada teško uživjeti se u njen lik. Vjerujem da i kada budem radila druge izvođače, da će uvijek u meni biti jedna Spearsova jer sam generalno mnogo od nje naučila po pitanju scenskih nastupa“, objašnjava svoje početke Roxanne.

Međutim, drag nije samo oponašanje poznatih umjetnica i gej ikona. Istinska drag performerica iza sebe mora imati specifičan alter ego, ili kako bi rekla RuPaul: karizmu, jedinstvenost, hrabrost te talent. „U šali znam reći ljudima da Roxanne zapravo bivša ukrajinska prostitutka koja sada pokušava ostvariti karijeru pop pjevačice. Ipak jedna Britney Spears već postoji, ovo je imitacija, ali svakako se na Roxanne vide elementi originala; fierce stav na stejdžu, odlučnost, izrazi lica kada je slatka, skromna i zahvalna, zbunjenost, trenuci kada nije jasno da li je pod utjecajem nekih opijata… Odjeća i kostimi prate njene spotove i nastupe, ovisno o pjesmi koju izvodim, ali to je često nešto seksii izazovno i pretežito sam polugola na sceni“, kaže Roxanne.

U klubu Rush nastupa i Linda Art, kojoj je drag izričaj došao sam po sebi jer se oduvijek voljela oblačiti kao žena, biti pjevačica, glumica ili TV voditeljica. Kako su je oduvijek privlačili glazba i scenski nastupi, prilika nastupati u klubu bila je idealna za eksperimentiranje s ovim izričajem. Ono što je specifično za Lindu jest da drag ne nosi samo radi showa, već inače voli u ženskoj odjeći izaći van i provoditi vrijeme.

„Pošto već gotovo pola godine izlazim i sudjelujem drag nastupima, imala sam priliku upoznati prave drag queen zvijezde iz inozemstva kao što su Sherry Vine i Betty Blue. To su predivne osobe, umjetnice koje dugo nastupaju i njeguju taj umjetnički stil koji je kod nas tek sad u povoju a kod njih prihvaćen i shvaćen baš kao umjetnost. One uživaju daleko veću prihvaćenost u svojim sredinama nego mi ovdje. Ali i kod nas polako drag izlazi na sunce, ima nas nekoliko u Hrvatskoj, no vidim da sve više raste interes i javljaju se nove potencijalne zvijezde…čini mi se da nekako i ovdje drag umjetnički izričaj postaje realan na sceni te mi je drago da interes počinje biti sve veći“, objašnjava Linda koja uglavnom izvodi pjesme s Eurosonga, kao velika obožavateljica tog spektakla, a nastupiti na Eurosongu joj je želja još od djetinjstva.

Osim u Rushu, Linda će nastupiti i u sklopu Pride Weeka u Mediki gdje se neformalno formira još jedna drag skupina. Među njima je i Bloody Mary koja se, kako kaže, prije nekoliko mjeseci navukla na reality show ‘RuPaul’s Drag Race’ te ju je upravo ona zainteresirala za drag i čitav mali svijet oko njega. „Rekla bih da drag za mene predstavlja još jedan kreativni ventil kroz koji ću moći predstaviti neke svoje ideje. Isto tako mi pruža priliku da na par sati postanem netko drugi, netko tko možda ima više hrabrosti od mene da se suoči sa svijetom i pokaže mu jedan veliki srednji prst“, kaže.

„Glavni izvor iz kojeg crpim ideje za sve što radim je neki paralelni svemir, bolje reći dimenzija, u kojoj su svi naši dječji strahovi realni. Duhovi, demoni, vještice, vampiri i vukodlaci, sva ona čudovišta radi kojih smo se kao djeca bojali ostaviti noge otkrivene tokom noći. Voljela bih kroz nastup šokirati ljude, naravno ne do te mjere da pobjegnu glavom bez obzira, nego ih zainteresirati za drugačiju interpretaciju draga. Drag nije ograničen pravilima i svatko ga može raditi onako kako on misli da mu najviše odgovara. Ako to znači nataknuti vampirske zube, staviti bijele leće i utegnuti se u korzet onda neka to tako bude“, kaže Bloody Mary čiji su glavni uzori Sharon Needles, RuPaul, Raven, Manila Luzon i Jinkx Monsoon zbog toga što su prilagodile drag sebi i na taj način ga odrađuju perfektno.

Sati spremanja za jedan nastup

Oni koji nikada nisu pogledali neki od YouTube videa koji prikazuju make-up tutorial za potencijalne drag izvođačice, ne mogu ni pomisliti koliko posla ima kako bi se publici poslužio realness. Prikrivanje obrva, sjenčanje i naglašavanje crta lica uzimaju ponekad više vremena nego što kraljica izdrži u štiklama na samom partyju.

„Ponekad mi netko od frendova pomogne nekom kad zajedno idemo u subotnji izlazak, no uglavnom se sama “sriktam” kao i ostale cure. A kako bi nazvala svoj stil hmm ne znam..onako trash, malo kičasto ali ipak damski i elegantno“, kaže Linda a s njom se slaže i Roxanne. „Na spremanje svakako ode nekoliko sati: od brijanja, preko šminkanja, friziranja do oblačenja. Imala sam DIY priprema, ali zapravo tražim nečiju pomoć za šminkanje. Također imam nekoga tko mi sašije određeni kostim ili dio kostima, nešto posudim od prijateljica, nešto je moje i sl. Kao što sam već rekla, nisam drag queen, svakako treba još tu uložiti mnogo truda i novca. Osobito po pitanju šminke, koje ipak treba dosta i koja košta, a onda treba i savladati te metode pretvaranja svoga lica u tuđe. Do tada se oslanjam na pomoć prijatelja, ali svakako će doći dan kada ću postati samostalnija po tom pitanju, jer se imam namjeru još neko vrijeme baviti ovime. I like it!“, kaže Roxanne.

„Do nedavno nisam ni znala da drag scena u Hrvatskoj uopće postoji što dovoljno govori o promociji tih događanja, odnosno nedostatku istih. Imam osjećaj da su se naše kraljice zabile u šablone i prostore te da definitivno trebaju proširiti svoj spektar djelovanja. Cure koje sam upoznao su jako simpatične, susretljive i vidi se da u sebi imaju želju popularizirati drag kao umjetničku formu. A sad, je li Zagreb plodno tlo ili ne, pokazati će vrijeme. Sve ovisi o ljudima koji su voljni djelovati u tom smjeru. Moram reći da definitivno vidim svoj život kako ide u sasvim suprotnom pravcu, ali sam siguran da ću na ovaj ili onaj način ostati povezan sa dragom. Ako ne kao performer, siguran sam da ću naći neku drugi način.“, zaključuje Bloody Mary.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike