- Queer.hr - http://queer.hr -

Autani gej montipajtonovac među 9 natjecateljskih filmova Animafesta

Posted By Karla Horvat Crnogaj On May 21, 2013 @ 11:35 am In Film,Izdvojeno,Kultura | No Comments

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb – održava se ove godine u svom dugometražnom izdanju, od 4. do 9. lipnja u kinima Europa i Cineplexx Centar Kaptol, a najavili su uzbudljiv norveški jubilarni program, japansku liniju i 9 intrigantnih naslova koji se natječu za nagradu festivala.

Stogodišnje slike sa sjevera

U Norveškoj se animirani filmovi rade već čitavo stoljeće, a presjek sto godina norveške animacije rođendanski je poklon domaćeg, svjetski poznatog festivala animiranog filma animiranoj kinematografiji te države.
Slike sa Sjevera, kako su poetično nazvali ovaj program, prikazati će čitav niz crtanih filmova, među kojima i Oslobodite Jimmyja Christophera Nielsena, nagrađivanu 3D-priču o četiri narkomana, tri mafijaša, pet vegana, četiri lovca i jednom slonu, koji se smatra ključnim filmom za razvoj kompjutorski animiranih dugometražnih filmova.

Priča o autanom montipajtonovcu u trci za nagradu

U Velikom natjecanju Animafesta najavljeno je devet dugometražnih animiranih filmova, koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu – Grand prix. Krunu najpopularnijeg naslova nosi Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu, o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahamu Chapmanu.

Film o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana, faktografski je neispravna, bezobrazna i pajtonovske reputacije vrijedna komedija koju s nestrpljenjem očekujemo na velikom platnu. Crna i brutalno iskrena, ova komedija bombardira nas fantazijama, nadrealnim trenucima te glupostima ovog prikrivenog alkoholičara ali i autanog geja. Snimljena s nekoliko tehnika koje se vežu za različite periode njegova života, film je i svojevrsni izlog mladih talentiranih britanskih animatora. Nakon 23 godine u filmu se na istom mjestu susreću svi pajtonovci, ali autori naglašavaju kako ovo nije pajtonovski, već čapmanovski film.

TRAILER:

[5]Uz priču o Chapmanu, natječe se i jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova – anime Djeca-vukovi, a japansku liniju programa nastavlja naslov Tatsumi, namijenjen odraslijoj publici, o istoimenom crtaču mangi za odrasle. Tatsumi je bio pionir proboja japanskog stripa 50-ih koji je podigao ljestvicu kreativnosti na novu razinu okrećući se žanrovima za odrasle. Njegov realističan i uznemirujući stil bio je novost na manga-sceni, za koji je Tatsumi skovao novi naziv – gekiga (dramatične slike). Redatelj Eric Khoo, veliki Tatsumijev obožavatelj, film je utemeljio na 800 stranica debeloj manga-biografiji te još pet kratkih priča.

U natjecateljskom programu nalaze se još i španjolski film Bore o prijateljstvu u starijim godinama snimljen prema nagrađivanom stripu Paca Roce, ali i talijanska vizualno raskošna adaptacija Collodijeve priče Pinocchio, najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, Slika, te francusko-belgijski film i autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga Usvajanje odobreno. Crni biser Velike konkurencije Animafesta film je Snažni duhovi, hvaljena i nagrađivana distopijska priča debitantskog autora Chrisa Sullivana o životima Earla Graya, Gentiana Violeta i Victora Bluea, stanovnika jezivog industrijskog gradića.

TRAILER:


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/33073/autani-gej-montipajtonovac-medu-9-natjecateljskih-filmova-animafesta/

URLs in this post:

[1] Što gledati na Animafestu?: http://queer.hr/33187/sto-gledati-na-animafestu/

[2] Umjetnički direktor Animafesta: “Nećete nas se riješiti!”: http://queer.hr/33418/umjetnicki-direktor-animafesta-necete-nas-se-rijesiti/

[3] NAGRADNJAČA – Tko želi upad na Animafest?: http://queer.hr/33483/nagradnjaca-tko-zeli-upad-na-animafe/

[4] INTERVJU: Jeff Simpson: Graham se autao dok je u Britaniji još bilo ilegalno biti gej.: http://queer.hr/33687/intervju-jeff-simpson-graham-se-autao-dok-je-u-britaniji-jos-bilo-ilegalno-biti-ge/

[5] Image: http://queer.hr/33073/autani-gej-montipajtonovac-medu-9-natjecateljskih-filmova-animafesta/djeca-vukovi/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.