FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kada poljubac na Euroviziji nije dovoljan…

objavljeno:

19. 05. 2013.
Kada poljubac na Euroviziji nije dovoljan…

autor:Nakon dvije polufinalne večeri i velikog finala kiča, Eurovizija, inače jedan od omiljenijih događaja među LGBT populacijom završila je.

Ovogodišnja pobjednička pjesma “Only Teardrops” prema izboru Europljana i Europljanki dolazi iz Danske, a izvodi ju  Emmelie de Forest. No na sjenu njezine grandiozne pobjede s čak 281 dodijeljenim bodom, zasjenila je Finkinja Krista Siegfrids koja je svojom pjesmom ovogodišnjoj Euroviziji dala i aktivističku notu.

Pjesma “Marry Me” navodno je napisana kako bi Krista konačno od svog dečka izvukla to sudbonosno pitanje, no njezina šira perspektiva je u biti bila utjecati s pjesmom na Finsku da konačno ozakoni istospolne brakove i da pošalje poruku svijetu kako je bračna jednakost – bitna.

A sočnost svoje izvedbe dodatno je začinila i prvim necenzuriranim istospolnim poljupcem emitiranim uživo!

Iako organizatori Eurovizije zabranjuju “riječi, govore i geste s političkim kontekstom”, Siegfrieds je izjavila kako njezina pjesma nema tu političku crtu u sebi, nego da je u biti pokazivanje njezinog stava o bračnoj jednakosti u Finskoj. Ništa ju previše nije diralo ni pitanje kako će reagirati gledatelji u konzervativnim zemljama te je pred kraj svoje izvedbe s jednom plesačicom izmijenila vrlo sočan poljubac.

“Smatram kako svi imaju pravo napraviti to. To nije velika stvar, barem meni. Ovo je show, te mora pričati o ljubavi u svim oblicima”, poručila je mlada pjevačica.

Njezinu poruku nije baš razumjela Turska koja je otkazala prikazivanje finalne večeri Eurovizije, navodno zbog jako loše gledanosti, no ljudskopravaške grupe ne odustaju od svoje tvrdnje da je lezbijski poljubac kojemu su posvjedočili mnogi upravo razlog prekida emitiranja. All Out je odmah regirao na tu skandaloznu odluku te je pokrenuo peticiju koja je u trenutku pisanja ovog teksta skupila preko 35.000 potpisa u znak prosvjeda protiv turske nacionalne televizije (KlikKlik).

Dakako, nije im jasno zašto je Turska reagirala na takav način jer ovo nije prvi put da je na turskoj televiziji prikazan istospolni poljubac – slična situacija se dogodila i za vrijeme Olimpijskih igara 2012. godine kada je bez prevelikih problema prikazan lezbijski poljubac bez ikakvih posljedica.

Lezbijski poljubac nije spasio Kristu od tek 24. mjesta u finalu, a u priloženom videu možete poslušati ovogodišnju pobjedničku pjesmu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike