FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama: LGBT teme i mediji: etičke specifičnosti i pitanje odgovornosti

objavljeno:

16. 05. 2013.
Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama: LGBT teme i mediji: etičke specifičnosti i pitanje odgovornosti

autor:Međunarodna konferencija pripadnika LGBT medija i novinara koji se bave LGBT temama će na jednom mjestu povezati pojedince, redakcije i organizacije koji se bave izvještavanjem o LGBT temama s ciljevima razmjene iskustva, rasprave specifičnosti LGBT tema u medijskom prostoru te s jedne strane navođenje primjera pozitivnih praksi za daljnju primjenu a s druge strane prikazom specifičnosti lokalnog konteksta izvještavanja o tim temama koje proizlaze iz stanja medija i ljudskopravaškog standarda u pojedinoj državi.

Konferencija će uključivati panele s međunarodnim gostovanjima na kojima će se raspravljati o izvještavanju o LGBT temama unutar i izvan okvira LGBT medija, s usporedbom tih dvaju pristupa, te uz razmatranje etičkih specifičnosti vezanih uz tu temu, kao i dodatnu odgovornost koja se nadaje iz potrebe za edukacijom LGBT zajednice s jedne strane i informiranjem šire javnosti s druge. Također će se unutar programa konferencije održati radionica s mladim LGBT novinarima koji će u suradnji s urednicima radio stanica naučiti osnove uređivanja radio emisija, te nakon održane radionice realizirati niz emisija emitiranih tijekom godine na radio stanicama diljem Hrvatske.

Hrvatska kao zemlja domaćin ove konferencije usko je povezana sa LGBT pokretom na području bivše Jugoslavije koji se nalazi u različitim stupnjevima garancije LGBT prava i pokreta u različitim državama svoje regije, istovremeno, s obzirom na povezanosti organizatora (udruga Domino, koja se već više od desetljeća na međunarodnoj razini bavi promocijom, podržavanjem i zaštitom LGBT kulture i identiteta) s mrežama LGBT organizacija diljem regije i Europa, u raspone djelovanja, te u samu konferenciju uključuju se organizacije koje se bave medijskom djelatnošću iz niza država od Kavkaza, preko Balkana do većih medijskih organizacija Europe i sjeverne Amerike. U konferenciju će biti uključeni, sudjelovanjem i/ili prisutnošću, također i pripadnici ne LGBT prefiksiranih medija u Hrvatskoj, kao i ne medijski prefiksiranih LGBT organizacija iz države.

Neke od tema kojima će se konferencija baviti proizlaze iz trogodišnjeg iskustva vođenja najvećeg regionalnog LGBT portala Queer.hr usporedno s iskustvom djelovanja udruge na području LGBT kulture, javnih politika i edukacije, samostalno, kao i u suradnji s drugim organizacijama.

Raspored i oblik konferencije: PROGRAM U PDF FORMATU OVDJE

Konferencija će se održati u trajanju od dva dana, s 2 panela dnevno i radionicom za novinare. Uvodni panel se tiče LGBT tema i izvještavanja općenito, sljedeća dva su uže povezana s LGBT medijima. 

KONFERENCIJSKI SEGMENT DOGAĐAJA – TEME I PANELI:

Prvi dan: LGBT teme

Odgovornosti primjerenog pristupa LGBT temama
Novinarski aktivizam: izvještavanje o LGBT temama unutar i izvan LGBT medija uključuje aktivističku notu i nosi odgovornost spram primjerenog pristupa temi. (osnažujuć/edukativni pristup spram LGBT čitateljstva nasuprot informativno/edukativnom pristupu spram ne LGBT čitateljstva) + usporedba problematike: LGBT/ ne-LGBT mediji

Etičke specifičnosti izveštavanja o LGBT temama
Primjeri problematičnih područja: grafički prikazi nasilja, etičko pitanje autanja, viktimizacija LGBT zajednice, izvještavanje o aktivnostima LGBT organizacija, ugroza od eksploatacije životnih primjera)

LGBT teme: politika identiteta
LGBT teme sadrže politički obojani moment bez obzira na to je li riječ o vijesti/temi iz politike. Jednako tako, LGBT životni stilovi otežano se odvajaju od LGBT kulture, koja jest kultura identiteta. Iz ove problematike proizlaze pitanja uređivanja LGBT medija, kao i segmentacije njegovog sadržaja.

———-
POPODNEVNI TERMINI: RADIONICA ZA NOVINARE: (više o radionicama pogledajte niže)

Drugi dan: medij kao platforma

Suradnje i odnosi između LGBT medija međusobno i drugih medija
LGBT mediji kao platforma za ne LGBT medije: odgovornost spram ustoličavanja ‘politički korektnih’ (te, nastavno – ‘životno preferiranih’) pojmova, diskursa, pristupa, te također umrežavanje LGBT medija (uz pitanje supostojanja različitih političkih/uređivačkih pristupa)

Uključivanje i aktivacija LGBT zajednice
Društvene mreže i forumi, izravna komunikacija s čitateljskim tijelom (komentari i pozivi na sudjelovanje) – odgovornost spram aktivacije te razine interesa za relevantne teme, te također i pitanje pozitivne diskriminacije – uključivanje svih slova LGBT spektra sukladno njihovim potrebama

———-
POPODNEVNI TERMINI: RADIONICA ZA NOVINARE

EDUKACIJSKI SEGMENT PROGRAMA

Radionice s novinarima o izazovima i specifičnostima izvještavanja o LGBT temama, u sklopu LGBT medija, te ne-LGBT medija. Radionice i prezentacije odvijat će se u popodnevnim satima nakon prijepodnevnih panela o LGBT temama u medijima.

1. Primjeri pozitivnih praksi za stručno izvještavanje – iskustva iz regije i svijeta
Ovaj edukacijski segment usmjeren je na novinare hrvatskih medija, te goste konferencije iz regije i svijeta, koji su zainteresirani za praćenje LGBT tema. Uz prezentacije međunarodnih gostiju, LGBT teme u medijima će se razmatrati s obzirom na pitanja terminologije (politički korektni i/ili preferirani izrazi), životnost priče vs. eksploatacije, te usklađenosti sadržaja za LGBT, odnosno opću publiku.

Izlaganja se snimaju te direktno streamaju, uz kasniju dostupnost pojedinačnih izlaganja koja će biti postavljena online, razvrstano prema govorniku.

2. Radionica LGBT radio novinarstva
Edukacija za pripadnike radijskih stanica i mlade LGBT novinare zainteresirane za radio novinarstvo

Pripadnici radio stanica nacionalne pokrivenosti, te lokalnih radio stanica – te mladi LGBT novinari iz 3 grada (Rijeka, Zagreb, Split) – u dvodnevnom će edukacijskom programu upoznati osnove radio izvještavanja o LGBT temama te izraditi radni plan radio emisija posvećenih LGBT temama.

Uz stručno vodstvo (pripadnici LGBT udruga), u nizu prezentacija i radioničkih vježbi razmijenit će se iskustva bavljenja LGBT pravima i novinarstvom. Radio novinari sudionici edukacije steći će također uvid u specifičnosti LGBT sadržaja u suradnji s mladim LGBT novinarima.

———————————————————————————————————————-

Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama: LGBT teme i mediji: etičke specifičnosti i pitanje odgovornosti

17. – 18.5. 2013.,

Hrvatski Novinarski Dom, Perkovčeva ulica 2

Hotel Laguna Zagreb, Kranjčevićeva ulica 29

 

Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama unutar i izvan okvira LGBT medija, uz razmatranje etičkih specifičnosti kao i dodatne edukativne i informativne odgovornosti vezanih uz tu temu. Radni jezik konferencije je engleski.

PROGRAM KONFERENCIJE

17.5. Dnevna tema: LGBT teme u medijima i LGBT mediji

11 – 13.30h, Hrvatski Novinarski Dom, Perkovčeva ulica 2

11 – 11.20

Pozdravni govori:

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Agencija za elektroničke medije (TBC)

Nicole Davison (British Embassy Zagreb)

Zvonimir Dobrović, izdavač Queer.hr-a (Udruga Domino)

11.20 – 12.40

Podrška i prepoznavanje LGBT sadržaja/medija (primjeri iz Hrvatske i regije)

Milan Živković (Savjetnik za medije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske)

Vanja Gagović (Gay Montenegro, Podgorica)

Transserbia.org (TBC, Beograd)

Nataša Sukič (Radio Student, Ljubljana)

(pauza za kavu)

13.00 – 14.00

Odgovornost izvještavanja o LGBT temama; važnost i utjecaj LGBT medija

Aaron Hicklin (Glavni urednik OUT magazinea, dopisnik Guardiana) / SAD

Benjamin Cohen (Utemeljitelj PinkNewsa) / Velika Britanija

Karla Horvat Crnogaj, glavna urednica Queer.hr-a

15.30 – 18h, Hotel Laguna Zagreb, Kranjčevićeva ulica 29

Uvodne radionice LGBT radio novinarstva

15.30 – 16.30:

LGBT teme i sadržaji Karla Horvat Crnogaj (Queer Zagreb)

Ključni datumi i događaji (Prideovi, festivali, IDAHO) te specifični sadržaji (coming out, LGBT obitelji) za LGBT kulturu i identitete.

Prezentacija primjera predstavljanja putem različitih formi: reportaže s događaja, predstavljanje životnih priča, intervjui

16.45 – 18.00:

Radionice terminologije Marko Jurčić (Zagreb Pride)

LGBT pojmovnik za medijsko izvještavanje

- Prezentacija pozitivnih i negativnih primjera prikazivanja LGBT sadržaja (30 min)

- Radionica: preinačavanje primjera negativnih praksi u prihvatljiv oblik (rad u timovima: uz predstavljanje timova 45 min)

18.5. Dnevna tema: medij kao platforma

11 – 14h, Hrvatski Novinarski Dom, Perkovčeva ulica 2

11.00 – 12.30

Izvještavanje o LGBT temama u ne LGBT medijima (politika identiteta)

Maja Sever (Dugogodišnja novinarka HRT-a)

Mašenjka Bačić (H-alter)

Gordan Duhaček (Tportal)

Hrvoje Magić (Radio Student)

(Pauza za kavu)

12.45 – 14.00

Etičke specifičnosti izvještavanja o LGBT temama

Rad s novinarima:  izlaganja uz prezentaciju (10min) i moderiranu raspravu sudionika (10 min) po izlaganju.

1.Profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT temama – Lejla Huremović (Sarajevski Otvoreni Centar, autorica priručnika za novinare i novinarke) / BiH

2. LGBT sadržaji i čitalačko tijelo: LGBT i opći mediji – Aaron Hicklin (Glavni urednik OUT magazinea, dopisnik Guardiana) / SAD

3. Životnost priče vs. senzacionalizam – ugroza eksploatacije – Benjamin Cohen (Glavni urednik PinkNewsa) / Velika Britanija

4. Radijsko izvještavanje o LGBT događajima (Nataša Sukič, Radio Student, Ljubljana)

15.30 – 18.00, Hotel Laguna Zagreb, Kranjčevićeva ulica 29

Zaključne radionice LGBT radio novinarstva

(Mentori za timski rad: Aaron Hicklin, Nataša Sukič, Lejla Huremović, Karla Horvat Crnogaj, Marko Jurčić)

Moderirani rad u timovima: nacrt radnog plana za radio emisije uz prezentacije. Timovi izlažu ideju, ostali sudionici postavljaju pitanja oko provedbe i komentiraju. 10 minuta po prezentaciji s raspravom, 5 izloženih projekata.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike