- Queer.hr - http://queer.hr -

Vrhovni sud u Brazilu poručio: “Nema čekanja za istopolne brakove!”

Posted By Dina J. On May 15, 2013 @ 12:39 pm In Flash,Međunarodna,Politika | No Comments

Brazilsko Nacionalno vijeće pravde “očistilo” je put za ozakonjenje istospolnih brakova u ovoj državi.

Naime, vijeće, na čijem je čelu Vrhovni sudac brazilskog Vrhovnog suda rekao je da civilne vlasti nemaju pravo odbiti istospolne parove kada podnose zahtjeve za brakom te jednostavno nema razloga čekati da se zakon kojim bi se ozakonili istospolni brakovi izglasa.

Raquel Pereira de Castro Araujo, šefica odbora za ljudska prava u brazilskoj odvjetničkoj komori, napomenula je kako je ovo u biti ekvivalent ozakonjenju istospolnih brakova, a ništa manje oduševljen nije bio Carlos Magno Fonseca, inače LGBT aktivist: “Ovo je veliki korak koji će osigurati jednakost raznospolnih i istospolnih parova.”

Brazil je inače jedna od najvećih katoličkih zemalja na svijetu, a ovom odlukom pridružiti će se npr. Portugalu ili Španjolskoj koje su također poznate po tome da su katoličke zemlje.

Civilne zajednice u Brazilu dale su mogućnost istospolnim parovima da “uživaju” neke povlastice bračnih parova, a zahvaljujući odlukama okružnih sudova parovi su imali pravo tražiti da se njihova zajednica prepozna kao brak. U nekim slučajevima bi to prošlo, no nakon odluke Vijeća pravde, istospolni parovi se više ne moraju brinuti oko dobivanja dozvole za stupanje u brak.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/32948/vrhovni-sud-u-brazilu-porucio-nema-cekanja-za-istopolne-brakove/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.