- Queer.hr - http://queer.hr -

Tko su… Žen?

Posted By Dina J. On May 9, 2013 @ 12:50 pm In Glazba,Izdvojeno,Kultura | No Comments

Ne tako davno, 2009., u Zagrebu se odigralo pravo čudo: tri duše, predugo razdvojene jedna od druge, lagano su kupnile u potrazi za glazbenim ljubavima s kojima će moći stvarati najharmoničnije tonove matematičkog kaosa. Eva, Sara i Ivona združile su se na najprirodniji način – tako da su zasvirale zajedno. Iako su se poznavale preko drugih projekata, u tom trenutku planeti su ih, zajedno s instrumentima, posložili u istu prostoriju te uzrokovali instant ljubav među današnjim članicama.

Iako je glazba uglavnom auditivno iskustvo, spomenuti trio je odlučio kako želi svojim slušateljima pružiti puno više od same glazbe te svoje koncerte napraviti zapamćenima i po vizualnoj pratnji, pa se kao logičan izbor bendu uskoro pridružila i Tanja.

Tako je nastao Žen. Bend koji se poigrava s rodnim stereotipima, preskače i spaja granice audio-vizualne umjetnosti a pritom putuje na valovima najugodnijih frekvenci s dvoglasovnom, a ponekad i troglasnom porukom utopljenom u progresivno poigravanje između električne gitare, bas gitare, bubnjeva i sintisajzera pojačanih DIY efektima. Ako bismo pokušali žanrovski odrediti što to točno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksan indie-rock sa mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama od kraut-rocka, post-punka/new-wavea, shoegazea, post/math/noise-rocka sve do eksperimentalne elektronike.

Bend Žen do sada je odsvirao preko stotinu koncerata po Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i Austriji, a njihovu kvalitetu prepoznao je bečki label Unrecords pod kojim su izdali svoj album prvijenac „I onda je sve počelo“.

Pročitajte malo više što Žen kaže o sebi, a čitajte pomno jer Žen Vam putem Queer.hr-a dijeli jedan primjerak njihovog svježe napravljenog albuma.

Q.hr: Možete li mi ispričati kako je krenula cijela priča oko benda Žen? Kada ste se okupile, kako ste naišle jedna na drugu?

Eva: Sara i ja smo prije Žena surađivale u bendu Ž/Buka zajedno sa Sunčanom Batić, nakon što je ona otišla iz benda odlučile smo da nećemo raspustiti bend. Kako smo razvijale neke nove ideje, zvuk benda se mjenjao. Na jesen 2009. u bend dolazi Ivona Ivković koja je do tada svirala u Spini. Ubrzo smo shvatile da se glazbeno razumijemo te smo snimile EP ˝Nešto ispred tebe˝. Zbog drastičnih promjena u bendu cijelo to vrijeme smo htjele promjeniti ime benda, no konačna odluka je došla tek u svibnju 2010. do tada smo nastupale kao Ž/Buka makar smo već bile Žen Ivoninim dolaskom. :)

Eva Badanjak (gitara, vokal, klavijature)

Sara Ercegović (bubnjevi, vokal, synth, sampler, elektronika)

Ivona Ivković (bas)

Tanja Minarik (vizualizacije)

Q.hr: Kada ste odlučile da umjesto samo auditivno, svoju publiku želite podražiti i vizualno? Odnosno kada ste odlučili pozvati u bend VJ-icu Tanju? Kada je uopće imala prvi nastup s vama?

Eva: Oduvijek je postojala ideja da naša glazba bude popraćena vizualizacijama, pošto smo dosta atmosferični i više instrumentalni nego vokalno-instrumentalni sastav. Tanju smo prije anganžmana u Ženu zvali da VJ-ira na Partycipaciji  (queer party koji organiziramo u suradnji sa udrugom Zagreb Pride) gdje smo shvatili da nam se sviđa njen način razmišljanja i vizualni ukus.

Ivona: Tanja je imala prvi nastup s nama na Almissa open air festivalu, 5.8. 2011 godine – što je bio zanimljiv VJing, pošto nije bilo baš ni opreme ni rasvjete ni platna..tako da je Tanja na kraju projicirala svoje ideje na zgradu iza nas. :)

Tanja: Ja se pojavljujem nakon jednog proljetno/ljetnog dana prije dvije godine. Sara i Eva su me zvale s prijedlogom da snimimo i složimo neke clipove koje bi koristile na koncertima. Našle smo se na nasipu i sve tri smo bez ikakvog ranijeg dogovora donijele rekvizite koji su bili toliko komplementarni da je izgledalo kao da ih je jedna osoba birala. Kako je ta inicijalna suradnja prošla sjajno, a budući da dijelimo i mnoge druge stavove i principe, s lakoćom se i nastavila. U principu je jednostavno – meni se sviđa njihova glazba, a njima moja vizualna percepcija iste.

NAGRADNA IGRA!

Želiš osvojiti album “I onda je sve počelo”? Pošalji mail na adresu [email protected] s naslovom Volim Žen te u tijelu poruke daj odgovor na pitanje: Zašto volim Žen? Najoriginalniji odgovor po izboru uredništva će dobiti CD.

Q.hr: Uostalom, kako je uopće odlučeno da se bend nazove Žen?

Eva:  Žen je igra riječi, ili bolje rečeno roda, gdje se imenica žena koristi u muškome rodu. Tako nam je odgovaralo, jer smatramo su rodne i spolne razlike nebitne za opće dobro čovječanstva.

Sara:  Volim se igrati riječima, i zabavlja me razbijanje binarnosti svijeta, pa je iz te dvije zanimacije proizašla riječ Žen kojom sam imenovala (najkraće rečeno) ženu-muža.  Nakon nekog vremena nam se svima u bendu jako svidila ta riječ pa smo si odlučili dati to ime. Uz to sve njeguje i naš fetiš na slovo Ž, tako da nam to ime savršeno odgovara.

Q.hr: Postojite već nekoliko godina te ste odsvirale zbilja jedan pristojan broj koncerata. Možete li, od svih tih koncerata, izdvojiti neki koji vam je u totalu ostao u najboljem sjećanju?

Eva: Knin, Grr festival i Almissa open air festival u Omišu.

Ivona: Močvara, Žene mašine vol 1, CK13, Menza pri koritu, Chakka’s Room … mnogo je tu bilo dobrih koncerata J

Sara: Uvijek mi je posebno drago svirati u Chakka’s Room, CK13(Novi Sad) i u Rdečoj Ostrigi (ŠkofjaLoka, Slovenija),  a jedan od dražih koncerata mi je prošlogodišnja svirka u klubu Tüwi u Beču.

Tanja: Mini turneja po Srbiji.

[1]

Naslovnica albuma. Klikni za slušanje.

Q.hr: Nakon dugog iščekivanja vaš album prvijenac je konačno ugledao svjetlo dana. Zašto su vaši obožavatelji trebali dugo čekati? Tko je sve radio na albumu?

Eva: Puno smo uložile u album, zadovoljne smo, a to što je dugo trajalo je splet okolnosti na osnovu  kojeg smo stekli iskustvo za daljnji rad. Hrvoje Nikšić je najviše zaslužan za snimljeni materijal, dosta je doprinjeo svojim idejama kako šta i gdje smjestiti. Njegov asistent na snimanju je bio Neven Marinac. Miksali su Hrvoje Nikšić i Luka Grubišić Čabo, a za mastering je zaslužan Carl Saff iz Chicaga.

Q.hr: Naslov albuma je „I onda je sve počelo“, ima li taj naslov neku dublju poruku? Koju pjesmu s albuma biste istaknuli kao potencijali hit singl?

Eva: Nije se desilo, trenutno radimo na spotu za tu pjesmu.

Sara: Hit singl? Pa album je sastavljen o hitova J  A naziv? Pa slikovit je, nije li? Nešto je dovršeno nešto drugo počinje, ne znamo ni mi što sve ili što točno, ali smo sigurni da se radi o svojevrsnom milestoneu u našem radu.

Q.hr: Album ste izdali za Unrecords, inače bečki label. Kako je došlo do te suradnje?

Eva: Za početak smo presretne što imamo priliku surađivati sa djevojkama koje su osnovale, na ovome području, prvi queer-feministički label. Suradnja je došla preko Interstellar recordsa i kolege Franje Glušca iz Peach Pita koji izdaju pod tim labelom. Mi smo zadovoljne, sve ostalo je povijest.

Q.hr: Produkcija albuma je od strane Živ Žar Žura, možete li malo više reći o Živ Žar Žuru, koja je vaša povezanost s tim?

Sara:  Osim što sviramo i stvaramo glazbu, aktivno podržavamo ostale bendove sa underground diy alternativne glazbene scene, pa tako već godinama organiziramo koncerte i pomažemo bendovima koji žele u sklopu turneje imati koncert i u Zagrebu. Networking nam je jako bitan i uživamo u tome. Nakon nekog vremena smo shvatili da želimo cijelu tu priču staviti pod jedan nazivnik, pa smo pokrenuli, zasada, neformalnu inicijativu, te smo je sukladno već spomenutoj fiksaciji na slovo Ž, nazvali ŽivŽarŽur ili skraćeno žŽž. Vremenom se u žŽž uključilo još ljudi, pokrenuli smo projekt Žene Mašine, cijeli žŽž tim radi na organizaciji Partycipacije, te kad god stignemo organiziramo egzotične koncerte u raznim klubovima po Zagrebu. U procesu smo osnivanja udruge i imamo velike planove za budućnostžžžžžž…

Q.hr: A što sad? Kako dalje? Koji su vam planovi za budućnost?

Eva: Promocija u Beču 11.05., 18.05. sviramo sa Bernays Propagandom u Močvari, 25.05. smo u Grazu…svirati, puno, raditi nove stvari ,a na jesen nas čeka europska turneja zajedno sa bendom MuttTrick koji istovremeno s nama izdaju album za Unrecords.

Album možete kupiti preko Bandcampa (KlikKlik [1]) za instantno slušanje, a ako želite CD javite se curama na  [2].

Q.hr: Jeste li se ikad susretale s negativnim komentarima radi činjenice kako se u biti radi o „ženskom“ bendu? Možete li s našim čitateljima podijeliti neko iskustvo za koje smatrate da je bilo negativno ili pozitivno radi te činjenice?

Eva: Najteže podnosimo komentare od strane nekih tonmajstora koji nam prilaze sa stavom da ne znamo kako funkcioniraju ni instrumenti na kojima svakodnevno sviramo.

Ivona: Oćeš da ti ja namjestim bubnjeve? To ti ide tamo, znaš. Dobro svirate za žene. Bezbroj je primjera. Pozitivna afirmacija „ženskog“ benda može doći jedino i iskjlučivo od nas samih, kada se mi tako želimo predstaviti i osnažiti feminističku pozadinu naše priče. Kada takvo nešto čujemo od  kojekakvih tonaca i najavljivača, kosa nam se digne na glavi, doslovce.

Sara: Sam taj pojam „ženski bend“ je diskriminatoran. Ne bih imala ništa protiv da postoji i floskula „muški bend“, ali mi živimo u situaciji gdje postoje „bendovi“ i „ženski bendovi“ i gdje se ovo potonje prečesto stavlja u kontekst neozbiljnosti, lošeg sviračkog umijeća, nekvalitete, sprdačine i podsmjeha.  Posebno je iritantno što se „ženski bend“  čak stavlja u kontekst glazbenog žanra, pa je tako gruba pretpostavka da žene sviraju samo trash pop ili grrrl riot, što je potpuno krivo, ja čak ne bih rekla da su ti žanrovi trenutno  više zastupljeni, a kamoli da se to može poistovjećivati.  Osim banaliziranja cijelih bendova, postoje predrasude vezano općenito za žene koje su glazbenice.  No sve to ima i svoje zabavne strane, primjerice obožavam šah-matirat odgovarajući na pitanje vezano uz moju ulogu u bendu: „Ti sigurno pjevaš u bendu?“ – „Da, pjevam ponekad… Ali u stvari sviram bubnjeve i još neke druge instrumente…i tako“ bam done.

Tanja: Mene iritiraju “skini se” povici, nevezano uz to kojem rodu pripadaju autori povika.

Q.hr: Kad smo već u domeni „ženskih“ i „muških“ bendova – koji „ženski“ bend iz Hrvatske biste istaknuli kao potencijalni uspjeh?

Eva: Bleeding on Wednesday, bend koji je mene oduševio prvim nastupom u Sretnoj kući prošli mjesec. Cure rasturaju. Siljedeći nastup im je 15.05. u Spunku, a sviraju i u sklopu Pride Week-a 10.6.

Q.hr: Što biste poručili našim čitateljima za kraj?

Eva: Sadite biljke i reciklirajte smeće.

Ivona: Misli zvukom.

Sara: Opušteno.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/32793/tko-su-zen/

URLs in this post:

[1] Image: http://xzen.bandcamp.com/

[2] [email protected]: mailto:[email protected]

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.