FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pokrenuta studentska LGBT inicijativa AUT

objavljeno:

7. 05. 2013.
Pokrenuta studentska LGBT inicijativa AUT

LGBTIQ inicijativa AUT započela je s radom i objavili su kako pozivaju na prvi sastanak i priključivanje inicijativi.

Kako su rekli na svojim Facebook stranicama – „Lajkaj nas, prati obavijesti o sastancima i aktivnostima i podijeli radosnu vijest o inicijativi svima za koje misliš da bi ih mogla zanimati. Prvi sastanak upoznavanja imamo 13.5. (vrijeme i mjesto radnje još nije potvrđeno) pa javi svakoj zainteresiranoj lezbi, pederu, transićki, bipsiću, kvir i strejt osobi koju poznaješ!“

LGBTIQ inicijativa FF-a AUT neprofitna je inicijativa u sklopu Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu za promicanje prava i vidljivosti LGBTIQ studenata i studentica.

AUT – bez kompromisa

Naziv inicijative objašnjavaju time da najviše odgovara njihovim ciljevima, misijama i djelatnostima, jer im je važno da se ona ne ‘skriva’ iza sigurnog imena koji ne odaje odmah o čemu je riječ. Smatraju, kažu, da je veoma važno raditi na vidljivosti LGBTIQ osoba na fakultetu, i to bez kompromisa.

„’AUT’ s jedne strane označava (još uvijek) marginalni položaj LGBTIQ osoba u hrvatskom (tradicionalno-heteropatrijarhalnom) društvu. LGBTIQ osobe često su ‘izvan’ društva, njihovo se postojanja ignorira i negira. Akademska zajednica samo je jedna od institucija koje se još uvijek bore s priznanjem da je čine i ljudi neheteroseksualnih orijentacija i/ili netradicionalnih rodnih identiteta. Iako se interno govori da je Filozofski meka pedera i lezbi (i ostalih nama dragih frikova), AUT je prva studentska inicijativa u Hrvatskoj koja se primarno bavi specifičnim zahtjevima/problemima LGBTIQ studenata i studentica.

Naravno, ‘AUT’ znači i ‘autanje’ (izlazak iz ormara). U ovom se slučaju to prvenstveno odnosi na osnivanje prve službene LGBTIQ inicijative koja je dio fakulteta. Dakle, pederi, lezbe, bipsići, transićke, interseksualne i kvir osobe sad su i službeno dio Sveučilišta i spremne/-i smo ponosno postati vidljive/-i i u akademskoj zajednici.“

Među ciljevima inicijative navode ostvarivanje obrazovnih, društvenih, kulturnih i drugih interesa lezbijskih, gej, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseksualnih, queer i svih ostalih zainteresiranih studenata i studentica, utjecanje na puno poštivanje studentskih prava i sloboda i ispunjavanje specifičnih zahtjeva LGBTIQ studenata i studentica pri Fakultetu; promicanje LGBTIQ i queer kulture, kao i problematiziranje i kritiku seksizma, homofobije, lezbofobije, bifobije i transfobije u hrvatskom društvu i akademskoj zajednici.

Tijekom svog rada će, najavljuju, pomagati LGBTIQ studenatima i studenticama u ostvarivanju njihovih prava organiziranjem edukacijskih i drugih programa i događaja, također i u suradnji s drugim organizacijama.

Filozofski fakultet je (i) naš! – zaključuju članovi iz mlade inicijative koju možete pratiti ovdje: LINK

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike