- Queer.hr - http://queer.hr -

Beograd će imati gej kvart?

Posted By Dina J. On May 7, 2013 @ 11:19 am In Izdvojeno,Politika,Regionalna | No Comments

Srpska prijestolnica uskoro će postati prvi grad u ovom dijelu Europe s gej kvartom, javljaju neki srpski mediji.

Naime, u ulici Kraljice Natalije, odnosno nekadašnjoj Narodnog fronta, u lipnju će biti otvoren LGBT centar, koji bi ubrzo mogao prerasti u kvart posvećen LGBT osobama. Otvaranjem ovog centra, oko 100.000 LGBT osoba, koliko se procjenjuje da žive u Beogradu, dobiti će siguran kutak u kojemu će se moći družiti bez straha.

Vesna Zorić iz organizacije “Egal”, jedna od idejnih tvoraca ovog projekta, objasnila je kako će se na prostoru od 380 kvadrata nalaziti LGBT hostel, kruzing klub za muškarce, sportski centar i drugi sadržaji za okupljanje srpske LGBT zajednice.

“Otvaranje je, na opće zadovoljstvo srpske LGBT populacije, u lipnju! Izdržavat se od donacija LGBT osoba. Tako ćemo plaćati zaposlenike, zakup, smještaj za one koje su zbog problema u obitelji morali napustiti dom … Došlo je vrijeme da srpska LGBT zajednica počne sama sebe izdržavati i da više ne ovisi o pomoći drugih, naročito države, pošto se ionako u posljednjih dvadesetak godina oslanjala isključivo sama na sebe”, objasnila je Zorića u intervju koji je dala srpskom časopisu Alo.

Centar će biti otvoren za sve LGBT osobe koje svrate u Beograd te će u njemu moći prenoćiti, dobiti upute o LGBT friendly mjestima u Beogradu, kao i educirati se i informirati o LGBT zajednici. Sva zarada od Centra biti će uplaćena u fondaciju koja će podržavati pripadnike zajednice, osobito siromašne i talentirane, ali i plaćati zdravstvenu zaštitu LGBT osobama, a prostor će se ustupati za druženja, poslovne kontakte i bilo koje druge aktivnosti zajednice ne bi li centar mogao sam sebe uzdržavati.

Prostor za budući gej kvart LGBT zajednici ustupio je vlasnik grafičkog poduzeća “Morava” Danijel Jakšić, koji je, kako kaže Vesna Zorić, “prepoznao probleme srpske LGBT zajednice”. U tom prostoru, koji je inače bio prazan, u petak, 26. travnja navečer, izbio je požar, ali je šteta srećom bila minimalna.

Ovaj jedinstveni projekt pokrenuli su “Egal”, “Bear zajednica” i “Loud & Queer”, a na veliko iznenađenje LGBT zajednice, podršku su im dali i srpski svingeri.

Zagreb također odnedavno ima svoj LGBT centar koji je otvoren prošli tjedan na adresi Petrinjska 27 (KlikKlik [1]).


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/32739/beograd-ce-imati-gej-kvart/

URLs in this post:

[1] KlikKlik: http://queer.hr/32670/henganje-u-lgbt-centru/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.