FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Jubilarna deseta zemlja u SAD-u s istospolnim brakovima!

objavljeno:

3. 05. 2013.
Jubilarna deseta zemlja u SAD-u s istospolnim brakovima!

autor:Američka država Rhode Island u četvrtak je postala deseta država u SAD-u koja je ozakonila istospolne brakove.

Nakon što je Donji dom Senata još u siječnju izglasao zakon, Senat je prvo unio neke izmjene koje bi zakonski zaštitile vjerske organizacije od tužbi ako bi kojim slučajem odbile ugostiti ceremonije vjenčanja istospolnih parova. Izmijenjeni zakon, ponovno je poslan u Donji dom koji je prihvatio izmjene, te je jučer guverner stavio svoj potpis na zakon i time ga učinio važećim.

Posljednje glasovanje bilo je i više nego premoćno u korist ozakonjenja istospolnih brakova s 56 zastupnika za i tek 16 zastupnika protiv ovog zakona, a guverneru Lincoln Chafeeu je, nakon tako premoćnog prolaska zakona, preostalo jedino odobriti zakon koji je time državu Rhode Island stavilo na deseto mjesto američkih država koje su ozakonile istospolne brakove. Zahvaljujući novom zakonu, LGBT osobe neće moći stupati u civilne zajednice od 1. srpnja 2013. godine, no od 1. kolovoza zakon o bračnoj jednakosti stupiti će na snagu. Naravno, do tad sklopljene civilne zajednice još uvijek će biti prepoznate pred zakonom, a sve LGBT osobe koje koje su dio takvih zajednica, moći će bez prevelikih birokratskih problema stupiti u brak.

Kako je Rhode Island prilično katolička država, kako bi se vjerske organizacije “zaštitile” i “zadovoljile”, dodan je članak u zakon koji propisuje da vjerske institucije mogu birati žele li održati ceremonije istospolnih vjenčanja, odnosno da ih mogu odbiti ako smatraju da se takve ceremonije kose s njihovim načelima.

Frank Ferri, autani gej političar, nije krio oduševljenje zakonom: “Znali smo da će ovaj dan doći, no činio se tako daleko prije nekoliko godina. Toliko osoba je teško i predano radilo na ovome.”

Trend ozakonjenja istospolnih brakova u SAD-u nastavlja se dalje, te se smatra kako bi iduća država koja će ozakoniti istospolne brakove mogla biti država Delaware jer je zakon prošao prvu prepreku – glasovanje u Donjem domu. I zakonodavci države Delaware odlučili su zaštiti vjerske organizacije te su u zakon dodali članak koji omogućava organizacijama pravo izbora oko istospolnih brakova. Ako zakon u Delawaru stupi na snagu, poništiti će zabranu istospolnih brakova koja je stupila na snagu u ovoj državi 1996. godine.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike