- Queer.hr - http://queer.hr -

Solidarno na prvi maj

Posted By Karla Horvat Crnogaj On April 30, 2013 @ 1:55 pm In Domaća,Flash,Politika | No Comments

Udruge su danas objavile priopćenje povodom Međunarodnog praznika rada, u kojem naglašavaju kako je borba za radnička prava, stvarnu jednakost i opći interes i danas nužna.

Potaknute trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u Hrvatskoj i izvan nje te politikama koje poduzimaju hrvatska vlada i međunarodne institucije, niže navedene udruge pozivaju građane i građanke da 1. svibnja (odnosno, uvriježenog naziva – prvog maja) izađu na ulice i upozore nositelje političke i ekonomske moći da borba za radnička prava, stvarnu jednakost i opći interes nije gotova.

“Posljedice privatizacijskih procesa i prisilne deindustrijalizacije dosegle su zabrinjavajuće razmjere. Umjesto da aktivno radi na smanjenju ekonomske nejednakosti među građanima, Vlada Republike Hrvatske provodi mjere štednje, najavljuje dodatnu rasprodaju tvrtki od strateškog interesa, privatizaciju javnih dobara i njihovo davanje u koncesiju, a najavljeni Zakon o strateškim investicijskim projektima predstavlja samo korak dalje u olakšavanju otimanja javnih resursa građanima kojima ti resursi pripadaju.” – naglašavaju udruge, te upozoravaju na komercijalizaciju obrazovanja, nezaposlenost i siromaštvo građana.

“Dan sjećanja na čikaške žrtve iz 1886. godine ne smije se shvatiti kao praznik pobjede nego kao podsjetnik na borbu. Jer sto dvadeset i sedam godina poslije nemamo što slaviti: još uvijek svjedočimo svakodnevnoj borbi za osmosatno radno vrijeme, pristojne radne uvjete i plaće koje obiteljima mogu pružiti dostojanstvenu egzistenciju.” – poručuju te pozivaju sve nezaposlene, mlade, umirovljenike i umirovljenice, studente i studentice, radnike i radnice “da Prvog maja podrže svoje sugrađane i pokažu da neće skrštenih ruku gledati kako se trguje našim teško stečenim pravima.”

Priopćenje potpisuje niz udruga koje djeluju na području civilnog društva i ljudskih prava, među kojima i Zagreb Pride, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava, B.a.B.e., Centar za ženske studije, te druge.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/32606/solidarno-na-prvi-maj/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.