- Queer.hr - http://queer.hr -

Kako bi izgledao svijet u kojemu vlada… Heterofobija?

Posted By Dina J. On April 30, 2013 @ 10:35 am In Film,Izdvojeno,Kultura | No Comments

Homofobija je jedan od najraširenijih oblika nesnošljivosti na svijetu u današnje vrijeme. Naravno, uz homofobiju, tu je i rasizam, seksizam i ostali oblici netolerancije spram ičega drugačijeg, ičega što odstupa od nametnih tradicionalnih normi.

No zamislite svijet u kojemu je sve to obrnuto. Svijet u kojemu ne prevladava homofobija, nego – heterofobija?

Kratki film naziva „Love Is All You Need“ upravo istražuje taj „drugačiji“ svijet u kojemu su gejevi i lezbijke oni koji su većini, dok su strejt osobe u manjini i žrtve progona, nasilja, te su smatrani „bolesnima“. Za drugačiji pogled na svijet u ovome filmu odlučio se redatelj K.Rocco Shields iz WingSpan Picturesa koji je iskoristio motive netolerancije i nasilja kako bi pokušao gledateljima približiti kako bi izgledao taj imaginarni heterofobni svijet.

U glavnoj ulozi ovog 19-minutnog kratkog filma je strejt djevojčica koja živi u okruženju u kojemu su svi oko nje LGBT i u najmanju ruku se osjeća kako ne pripada tom svijetu. Kada u školi pokuša uhvatiti za ruku jednog dječaka, njegov brat i ostala djeca ju fizički napadnu. Zvuči prilično poznato, zar ne?

Autori filma navode da je osnovna poruka je da ljubav može promijeniti svijet i prekinuti diskriminaciju zbog koje pati veliki broj nedužnih ljudi: “Ovaj film je posvećen svakom djetetu koje je upalo u tamu zbog tuđe mržnje i nerazumijevanja. Nikad ne bi trebalo da se osjećate loše ili usamljeno zbog onoga što jeste… jedinstveni.“

U biti topla poruka stavljena je u kontekst života LGBT osoba koje se na svakodnevnoj bazi susreću s određenim oblicima diskriminacije, nasiljem u školi, a progovara i bullyingu u školama koje u prevelikom broju slučajeva završava samoubojstvom žrtve zlostavljanja vršnjaka. Film sa prilično uvjerljivom glumom Lexi DiBenedette odiše iskrenim emocijama koje nikoga neće ostaviti ravnodušnima, naročito zbog pitanja koja se u biti postavljaju nakon gledanja ovoga filma:

Biste li prepoznali govor mržnje da ga osjetite na svojoj koži?

Kako biste živjeli ako ne možete voljeti?

Kako možemo dopustiti djeci da si oduzmu živote prije nego što su doživjeli pravu ljubav?

Što možemo napraviti kako bismo spriječili bullying, bez obzira u kojoj je mjeri?

„Love Is All You Need“ osvojio je do sad prema Huffington postu čak 19 festivalskih nagrada, a WingSpan Pictures najavio je kako traži financijere dugometražnog filma u kojemu će, prema nekim navodima, glumiti Kellan Lutz iz „Sumraka“.

Pogledajte film:


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/32596/kako-bi-izgledao-svijet-u-kojemu-vlada-heterofobij/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.