FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Cross dressing protest za žene u Iranu

objavljeno:

25. 04. 2013.
Cross dressing protest za žene u Iranu

autor:Nakon što je u travnju iranski sudac osudio muškarca na neobičnu kaznu, reakcije javnosti eruptirale su.

Muškarac koji je bio prijavljen sudu radi nasilja u obitelji, dobio je nesvakidašnju kaznu – naime, morao je prošetati ulicama grada Marivana obučen u žensku odjeću kako bi ga sudac na taj način “posramio”. Ova seksistička kazna poprilično je razljutila ne samo organizacije koje se bore za ženska prava nego i iranske zastupnike, kao i širu javnost.

Prema mnogima, sudac je donio krajnje neprihvatljivu odluku jer je time poručio kako je sramotno biti žena. Odgovor feminističkih organizacija je stigao ubrzo te je organiziran prosvjed na ulicama grada koji je okupio oko tisuću prosvjednika, dok je i internet postao jedan od jačih alata kojim se sučevi protivnici služe kako bi ukazali na neispravnost odluke.

U znak podrške, internet je preplavljen slikama muškaraca u ženskoj odjeći koji tako izražavaju svoje nezadovoljstvo, a na Facebooku je čak pokrenuta stranica “Kurd Men For Equality” s naslovom “Being a woman is not humiliating and should not be considered punishment” koja je u vrlo kratkom roku skupila preko 9000 lajkova i na kojoj muškarci dijele svoje slike.

Saman Rasoulpour, jedan od aktivista istaknuo je kako ova presuda u biti predstavlja određeni presedan u Iranu, a sličnu kaznu su dobili još trojica muškaraca. Iranski parlament se također osvrnuo na ovaj skandal te je upozorio kako je “ovaj događaj protiv islamskih vrijednosti kao i da degradira odjeću i karakter muslimanskih žena”.

Između mnogih natpisa na Facebook stranicama, jedan se posebice istaknuo: “Mnoge godine, žene su bile uz muškarce, nosile su mušku odjeću, borile su se. Sretan sam i počašćen što mogu nositi žensku odjeću i biti barem maleni dio ove značajne borbe da pokažu zahvalnost i poštovanje ženama u svojoj zemlji.”


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike