FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dok navijači protestiraju protiv homofobije, odbor HNS-a obustavlja postupke zbog diskriminacije

objavljeno:

24. 04. 2013.
Dok navijači protestiraju protiv homofobije, odbor HNS-a obustavlja postupke zbog diskriminacije

Centar za mirovne studije objavio je na svojim Facebook stranicama fotografiju akcije navijača Bijelih anđela protiv homofobije u nogometu, na kojoj su i sami sudjelovali.

Uz fotografiju su opisali motivaciju za provedbu te akcije – unatoč društvenim promjenama u državama centralne Europe gdje ljudi u svakodnevnom životu, političkom i kulturnom djelovanju ne moraju skrivati svoju  orijentaciju, te promjene nisu doprle do nekih segmenata društva. Najbolji primjer toga, pišu,  jest nogomet, posebno tamo gdje ga igra i prati samo muška populacija. “Tribine, igrači i struktura klubova ostali su tvrđave mačizma bez obzira što se društvo oko njih donekle emancipiralo od takvih oblika ponašanja. Stereotipi da su izdržljivost, odlučnost, fizička snaga i samopouzdanje, neophodni za suvremenog nogometaša, odlike samo heteroseksualnih nogometaša pokazuje da je biti gej samo znak slabosti. Posljedice toga očite su na tribinama gdje zaluđene mase navijača glasno i besramnom diskriminiraju na osnovi seksualne orijentacije. U samim klubovima dominira homofobija i homofobne izjave mogu se često čuti od mnogih pojedinaca ili grupa koje vrše neke dužnosti u klubovima.”

Da bi se takvim stvarima stalo na kraj pokrenuta je kampanja „Navijači protiv homofobije“ (Fussballfans gegen homophobie, Football fans against homophobia) i napravljen je transparent s istim natpisom. Transparent je doživio svoju premijeru 4. lipnja 2011. godine na Respect Gaymes u Berlinu. Navijači nogometnog kluba Tennis Borussia Berlin i Berlin-Brandenburg Soccer Sound projekt rade na tomu da se transparent pošalje klubovima, navijačima i inicijativama diljem Njemačke, a akcije se provode i u Hrvatskoj.

Inicijatori akcije razvukli su 6 metara širok baner s natpisom: “Navijači protiv homofobije” na utakmici prve lige NK Zadar protiv NK Zagreba. Njemačka inicijativa “Fußballfans gegen Homophobie” izrazila je oduševljenje što su ih na sudjelovanje pozvali hrvatski navijači:

“Bili smo oduševljeni upitom od strane Bijelih anđela. Odmah smo zaključili da moramo podržati”, rekao je Christian Rudolph, glasnogovornik inicijative.

S druge strane, dok navijači sudjeluju u akcijama, nogometne organizacije djeluju u posve drugom smjeru. Centar za mirovne studije, zajedno s Kućom ljudskih prava i Srpskim demokratskim forumom oštro je osudio obustavu postupka protiv Zdravka Mamića koju je donio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

“Prije nešto više od mjesec dana, kada je Zdravko Mamić u javnosti nastupio s očitim govorom mržnje prema ministru Željku Jovanoviću, ali i svim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pozdravili smo reakcije HNS-a koji se ogradio od Mamićevih izjava i odmah protiv njega pokrenuo disciplinski postupak. Jučerašnji postupak Izvršnog odbora, vjerujemo, pokazuje kako takva brza i pozitivna reakcija nije bila ništa više od mazanja očiju medija i cjelokupne javnosti koja se u tom trenutku digla na noge i osudila takvo ponašanje.

Umjesto da sukladno Statutu HNS-a, Kodeksu o ponašanju nogometnih djelatnika i Disciplinskom pravilniku i propisima FIFA-e koji vrlo jasno zabranjuju diskriminaciju i govor mržnje najoštrije kazni Zdravka Mamića, Izvršni odbor HNS-a je bez ikakvog javnog obrazloženja obustavio proces a da nije, očito, ulazio u meritum njegovog prekršaja. Time je Hrvatski nogometni savez opet dokazao da mu društvena odgovornost, zakoni Republike Hrvatske, a ni vlastiti propisi ne znače mnogo. Da stvar bude još gora, Izvršni odbor je još jednom pokazao da ne može i ne želi zaštititi sam sebe, Savez kojim upravlja, a niti nogomet u Hrvatskoj od destruktivnog djelovanja Zdravka Mamića koje već dugo zamara čak i dio javnosti koji s nogometom nema veze.” – piše u njihovom priopćenju.

Također su najavili da će kao organizacije civilnog društva koje godinama rade na suzbijanju diskriminacije i govora mržnje te organizacije koje surađuju s UEFA-om na praćenju govora mržnje i diskriminacije, podnijeti prijave protiv Hrvatskog nogometnog saveza UEFA-inim tijelima. Isto tako, razmotrajumogućnost dizanja tužbe protiv HNS-a zbog propuštanja sankcioniranja diskriminacije i govora mržnje.

“Pritom, još jednom pozdravljamo iznimno brze i situaciji primjerene postupke DORH-a koji je protiv Mamića podigao kaznenu prijavu i najavljujemo da ćemo pozorno pratiti rad ostalih nadležnih institucija u tom postupku.” – zaključili su.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Dina J.
Hipster Dyke


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike