- Queer.hr - http://queer.hr -

Mladi ne vole: Srbe, Rome i gejeve…

Posted By Dina J. On April 22, 2013 @ 2:54 pm In Domaća,Flash,Politika | 1 Comment

Saborski zastupnik HDZ-a Bosiljko Mišetić još je davnih devedesetih u Hrvatskom saboru poručio Hrvatima da “trebaju učiti djecu da mrze Srbe”, a nedavno istraživanje Instituta za društvena istraživanja i Zaklade Friedrich Ebert, provedeno među 1500 mladih u dobi između 14 i 27 godina, dovelo je do poražavajućih, iako ne pretjerano iznenađujućih podataka, prenosi 24sata.

Naime, očigledno je da su Hrvati poslušali savjet od prije 20 godina te su rezultati čak osjetno lošiji od onih prikupljenih nakon rata, naime, samo sedam posto mladih izjavilo je da želi Srbina za bračnog partnera, a 15 posto bi pristalo imati ga kao susjeda.

Rezultati iz 1999. su samo četiri godine nakon Oluje i neposredno nakon mirne reintegracije Podunavlja, pokazali da je 13 posto mladih reklo da bi htjelo Srbina za bračnog partnera, a 22 posto za susjeda.

No, problem nije samo vezan uz Srbe, nego je stupanj tolerancije naročito nizak prema Romima (70 posto mladih ne bi im dozvolilo da žive u Hrvatskoj), prema gejevima (40 posto ih ne bi željelo u susjedstvu), prema Albancima i ostalim Balkancima, a nedavni incident u azilu za strance u Dugavama pokazao je da postoji izražen strah i nepovjerenje prema crncima, upozorava 24sata.

Političari nisu svjesni težina svojih izjava kao i utjecaja na svoje glasače koji svoju mržnju prebacuju na svoju djecu, a ignoriranje sankcioniranja govora mržnje, ima za posljedicu da nesnošljivost prema manjinama raste.

 

 


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/32461/mladi-ne-vole-srbe-rome-i-gejeve/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.