FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Usporedna analiza predsjedničkih izbora

objavljeno:

1. 02. 2010.

autor:Predsjednički su izbori završeni, no što su dobrog donijeli za LGBTIQ osobe? Analizira Gordan Bosanac.

Aktualna predsjednička kampanja pokazala je da je odnos politike prema homoseksualnosti s vremenom dosegao standard po kojemu mišljenje o pederluku moraju imati i predsjednički kandidati i kandidatkinje. Iako možemo žaliti što domaća LGBTIQ zajednica nije uopće nametala vlastite teme u diskurs kampanje (naime, nitko osim Queer lista nije se udostojio pitati kandaidate o njihovim planovima vezanim za seksualne i rodne manjine!?), nema sumnje da se pokoje pedersko pitanje uspjelo prošvercati u javnim debatama. A pitanja su bila sljedeća: jeste li za homoseksualni brak, imate li među bliskim prijateljima homoseksualca, biste li podržali svoje dijete da je gay, da li biste javno priznali da ste gay…

povezane vijesti

Odgovori kandaidata/kinja bili su u skladu s minimalnim civlizacijskim standardima, bez pretjerane dramatike (s klasičnim ograđivanjem od usvajanja djece i zaziranjem od izjednačavanja homo i hetero braka, uz napomenu da je dio kandidata/kinja čak i za izjednačavanje braka!). S druge strane, ovlasti budućeg predsjednika uistinu nisu takve da osim načelne podrške može nešto previše učiniti u zaštitu LGBTIQ prava. To je bilo vidljivo i za vrijeme mandata predsjednika Mesića koji je uredno slao pisma podrške zagrebačkom Prideu, ali dalje od toga se nije išlo. Do predsjedničkog koračanja u samoj povorci još će trebati proći vremena.

Ipak, ne mogu se oteti dojmu da je prokockana jedna važna prilika. Naime, ovlasti predsjednika dosežu do rada sigurnosnih službi, koje svoj opis posla vežu uz tzv. zaštitu ustavnog poretka. Nema sumnje da hrvatski Ustav štiti ravnopravnost građana, zabranjuje diskriminaciju, jasno govori protiv nasilja i bilo kojeg oblika nesnošljivosti. Jednako tako, nema sumnje da u našoj zemlji postoje grupe građana koje vrlo radikalno iskazuju nesnošljivost i diskriminaciju prema LGBTIQ osobama, često koristeći u svojim izričajima nasilje i govor mržnje. Upravo zbog toga, treba očekivati od budućeg predsjednika da rad sigurnosno-obavještajnih službi usmjeri i na onemugućavanje djelovanja radikalno-homofobno-nasilničkih grupa. Vjerujem da govorim u ime čitave zajednice kad kažem da želimo tajne agente i agentice s ray ban naočalama u borbi protiv homofobije! Što se mene tiče, to bi mogao biti i sljedećeg Gay Pridea.

Do tada, pred nama je drugi krug izbora. Oba kandidata u izjavama za QueerList (vidi prethodni broj QL-a) osudila su homofobiju. Ako ništa drugo, barem te izjave mogu biti podloga LGBTIQ grupama za aktivnije uključivanje budućeg predsjednika u borbu protiv homofobije. Ipak postoji suštinska razlika između Josipovića i Bandića. Već u svom prvom sučeljavanju Bandić je tezom u stilu „kćerkom lezbijkom se ne rađa, već postaje nepravilnim odgojem“ zagrmio homofobičnim tonovima. A onaj tko izgovara homofobiju protiv nje se ne može boriti. Stoga, u slučaju Bandića na Pantovčaku, tajne službe s ray ban naočalama vjerojatno neće biti u borbi protiv homofobije. A nije za vjerovati da bi to uopće bile originalne ray ban naočale – prije neki bofl s placa.

Foto: tinypic.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike