FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Krenula kampanja Iskoraka i Kontre

objavljeno:

17. 04. 2013.
Krenula kampanja Iskoraka i Kontre

autor:Jučer je započela nacionalna kampanja udruga Iskoraka i Kontre  poticanja lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) da prijave nasilje kojem su izložene zbog spolne orijentacije ili rodnoga identiteta.

Kampanja će trajati do kraja travnja, a dio je projekta ”Suzbijanje homofobičnih i transfobičnih zločina iz mržnje” koju provode ove dvije udruge uz suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i uz financijsku podršku Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. Osnovne informacije o samoj kampanji kao i projektu jučer su predstavljene na konferenciji za novinare, kojima su se obratili aktivisti Kontre i Iskoraka, kao i sam ministar unutranjih poslova Ranka Grubišić kao i veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner-Grubačić.

U sklopu kampanje održat će se javne akcije u Osijeku, Puli, Splitu i Zagrebu, gdje će biti postavljeni plakati i dijeljeni letci. Uz telefonske brojeve policije i pravnog tima Iskoraka i Kontre, njima se poziva LGBT osobe da se informiraju, prijave zločin iz mržnje i bore se za svoja prava, javlja Hina.

Sanja Juras istaknula je na konferenciji: “Zločin iz mržnje kazneno je djelo počinjeno zbog nečije spolne orijentacije ili rodnog identiteta, a od 2006. uvedeno je u hrvatski kazneni zakon”, te nastavila da žele ohrabriti LGBT osobe da prijave nasilje, ali i da slobodno otkriju svoju spolnu orijentaciju i rodni identitet bez straha od diskriminacije.

Ministar Ostojić također je potaknuo LGBT osobe da prijave nasilje policiji te je dao obećanje kako će svaka prijava kao i slučajevi nasilja zbog seksualne orijentacije biti obrađeni te je istaknuo: ”Poruka je da se ne smijete ustručavati. Zločin iz mržnje moguće je suzbiti samo ako ga se prijavljuje i sankcionira. Hrvatska policija od nedavno je posebno educirana o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama, što je postalo dijelom kurikuluma na Visokoj policijskoj školi.”

Podsjetimo, i Centar za LGBT ravnopravnost započeo je s edukacijom policije o ovoj temi prošle godine, a edukacija se uspješno nastavlja kao i suradnja s policijom. U svrhu edukacije, Centar je objavio i brošuru za policijske službenike s jasnim uputima kako prepoznati zločin iz mržnje te kako postupati u takvim slučajevima.

Nizozemska veleposlanica Ronner-Grubačić, govoreći o iskustvima svoje zemlje, rekla je da je policija u Amsterdamu formirala posebne jedinice “ružičasto u plavom”, kojima se mogu obratiti takve osobe. Radi sigurnijeg okruženja za sve građane, istaknula je spremnost Policijske akademije u Nizozemskoj na suradnju s hrvatskom policijom na suzbijanju nasilja nad LGBT osobama.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike