FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Serijama do bračne jednakosti?

objavljeno:

12. 04. 2013.
Serijama do bračne jednakosti?

autor:Nedavno istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je kako su serije s LGBT likovima ili serije koje bave LGBT temama više pozitivno nego negativno utjecale na mišljenje gledatelja o LGBT temama.

Organizacija Ipsos MediaCT provela je istraživanje koje je pokazalo kako je čak 18 posto gledatelja u starosti od 18 do 64 godine izjavili su, da je gledanjem televizije, odnosno serija poput npr. “Modern Family” koje pozitivno portretiraju LGBT roditelje, promijenili svoje mišljenje o istospolnim brakovima na bolje. Odnosno da su ih počeli podržavati. No, ipak postoje osobe, njih čak 10 posto koje smatraju da su televizijske serije negativno utjecale na njihovu percepciju istospolnih brakova.

Kako ne bi ispalo da je televizija glavna krojiteljica umova u Americi, anketa je pokazala da 44 posto ispitanika smatra kako LGBT serije nisu imale nikakav utjecaj na njihovo mišljenje o bračnoj jednakosti te da podržavaju bračnu jednakost, dok je 28 posto izjavilo kako su protiv bračne jednakosti i da na njihovo mišljenje nisu utjecale serije nego da je tome jednostavno tako.

Ben Spergel, viši potpredsjednik i jedan od voditelja istraživanja došao je do zaključka kako se može reći da su televizijske serije, barem nekim malim djelom, uspjele promijeniti mišljenje gledatelja na pozitivno, odnosno pomoći u borbi za bračnu jednakost.

Portretiranje istospolnih likova u serijama postalo je pozitivno tek prije nekoliko godina i to zahvaljujući serijama “Six Feet Under” od HBO-a, “New Normal” od NBC-a te “Modern Family” od ABC-a koja je druga najgledanija serija u Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanje je također došlo do prilično zanimljivog zaključka kako su homofobni likovi ujedno i nepopularni te su kao primjer naveli kralja Joffreya iz serije “Game of Thrones” koji je uvjerljivo jedan od najnepopularnijih likova današnjice.

U kolovozu GLAAD je objavio svoj godišnji izvještaj naziva Network Responsibility Index u kojemu su prezentirali detalje o televizijskim kućama i njihovim produkcijama koje se dotiču LGBT tematike te su dali smjernice o negativnom i pozitivnom portretiranju LGBT osoba. No s druge strane, American Decency Association (ADA), još jedna američka organizacija koja se protivi istospolnim brakovima istaknula je ovaj tjedan kako televizijske kuće gledateljima nameću LGBT osobe, odnosno, prema njihovim riječima “guraju homoseksualce niz grlo” i time vrše propagandu “pogrešnih vrijednosti”.

No, to nije bio prvi izlet u “opasne” prosvjede protiv televizijskih serija u režiji ove organizacije – ranije ove godine su napali seriju “Glee” jer prema njihovim riječima “promovira homoseksualnost”. Očigledno je kako su se iz ADA itekako namjerili na autora “Gleea” i “New Normala” Ryana Murphya koji u svojim serijama u biti širokim masama pokušava pokazati realno stanje stvari.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike