FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Putin šaljivo s LGBT prosvjednicima

objavljeno:

9. 04. 2013.
Putin šaljivo s LGBT prosvjednicima

autor:Ruski predsjednik Vladimir Putin ovog se tjedna našao u dvije europske zemlje čiji su stanovnici odlučili Putinu reći što misle o prijedlogu zakona koji bi zabranjivao LGBT propagandu maloljetnicima i time ugušio bilokakav oblik LGBT aktivizima u Rusiji na nacionalnoj razini.

Prvo se susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na njemačkom poslovnom sajmu na kojemu su ga dočekale uvijek spremne toples aktivistice iz Femena. Ovom prilikom članice ukrajinske grupe Femen na svoje su grudi napisale slogane poput “Putin diktator” i pratile ga vjerno po sajmu u Hannoveru, no očigledno Putina nisu uspjele smesti te je ona sam prokomentirao kako mu se “baš svidjeo performans”. Inače, Femen javo ratuje s Putinom, ali i crkvom, naročito kad je Putinova vlada odlučila zatvoriti članice ruskog punk benda Pussy Riot. Na konferenciji za novinare, Putin se čak i našalio na račun Femena: “Znali smo da će do ovoga doći. Trebali biste zahvaliti Ukrajinkama što su vam pomogle u promociji sajma.”

Nakon što se kratko zadržao u Njemačkoj, Putin se uputio prema Amsterdamu gdje su ga također dočekali prosvjednici, a ništa blaže nisu bile ni gradske vlasti koje su iskoristile priliku kako bi istaknule što više zastava u duginim bojama na lokacijama za koje se znalo da će ruski predsjednik posjetiti, a kako bi se ukazalo na činjenicu da Putin u potpunosti uništava ljudska prava svojim zakonom. Gradske vlasti su u biti išle toliko daleko da su zastave stavile na pola koplja kako bi time simbolizirale smrt ljudskih prava u Rusiji.

Nezadovoljstvo zakonom koji bi kažnjavao isticanje LGBT obilježja u Rusiji proširilo se po cijeloj Europi, naročito otkad su u javnost pušteni iznosi kazni koji bi npr. isticanje LGBT zastave (dugine zastave) “olakšalo” prekršitelje za čak 12.000 eura! Prosvjednici u Amsterdamu dočekali su predsjednika Rusije ispred muzeja Hermitage sa zvižducima i uzvicama neodobravanja, a aktivisti iz Amnesty Internationala su postavili lažnu policijsku traku na kojoj je pisalo “zona slobodna od ljudskih prava” kako bi na taj način također Putinu pokazali svoj stav.

Putin se niti ovim prosvjedom nije uspio smesti te se ponovno uspio našaliti: “Hvala bogu da se gejevi nisu skidali ovdje”, a nadodao je i komentar na kojega bi se svatko tko je iole upućen u stanje LGBT prava u Rusiji mogao samo glasno nasmijati: “Ti ljudi, poput ostalih, imaju prava i slobode.”

Zakon koji je šokirao svijet nakon što je izglasan u St. Petersburgu mogao bi postati nacionalni zakon u Rusiji. U Moskvi su zabranjeni Prideovi za narednih 100 godina. Da, Putin je baš u pravu, ti ljudi, poput ostalih, baš imaju prava i slobode.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike