FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Zakon o državnim maticama prošao prvo čitanje!

objavljeno:

8. 04. 2013.
Zakon o državnim maticama prošao prvo čitanje!

autor:Transseksualne osobe moći će na svojim dokumentima imati ime koje odgovara njihovom rodnom identitetu i bez kirurške operacije promjene spola ako se donese novi Zakon o državnim maticama koji je na prijedlog Ministarstva uprave Vlada s prošle sjednice uputila u Sabor.

Iako se radi tek o prvom koraku do ostvarivanja konačnog cilja odnosno pravne promjene spola bez operativnog zahvata, i Ministarstvo zdravlja treba donijeti druge propise, te bi ovakve izmjene trebale biti napredak u odnosu na sadašnje rješenje. Nakon što je već prvim prijedlogom izmjena zakona Ministarstvo uprave osiguralo da se kod promjene spola izdaju potpuno novi rodni listovi, umjesto da ta činjenica bude naknadni upis što znači da su svi mogli vidjeti ako je netko promijenio spol, sada se otišlo još dalje, prenosi Jutarnji list.

Zakon je prošao prvo čitanje, a članak koji se tiče trans osoba govori da se promjena spola donosi i na temelju mišljenja o “životu u drugom rodnom identitetu” znači da ta promjena u matici rođenih može biti uvedena iako prije toga osoba nije bila na kirurškoj promjeni spola, a to rješenje posebno bi trebalo pomoći transrodnoj djeci kojoj liječnici specijalisti propisuju hormonalnu terapiju, u stalnom su psihijatrijskom tretmanu, a operativom zahvatu ne smiju pristupiti prije odrasle dobne zrelosti.

Od 2011. godine postoji Pravilnik koji je pravnu promjenu spola, odnosno promjenu u dokumentima, propisao i za osobe koje nisu obavile kiruršku operaciju, ali žive u drugom rodu te je ta odredba donesena za vrijeme dok je još Darko Milinović bio ministar zdravstva, no prema iskustvima, nitko nije uspio na taj način dobiti nove dokumente. O takvim zahtjevima transseksualnih osoba odlučivalo Nacionalno zdravstveno vijeće (NZV) koje čine liječnici bez iskustva u radu s trans osobama, a na čelu mu je, primjerice, internist dr. Željko Reiner koji je odbio sve zahtjeve trans osoba koje su tražile da im se odobri promjena spola iako nisu prošli kiruršku operaciju.

Stručnjaci iz Ministarstva uprave smatraju kako se izmjenama Zakona o maticama rješava samo dio problema jer neki dokumenti, primjerice radna knjižica ili diploma, nisu vezani uz državne matice. Stoga smatraju da bi bilo najbolje donijeti Zakon o promjeni spola koji bi jasno regulirao cijelu tu problematiku, upozorili su iz Jutarnjeg.

Na probleme s kojima se susreću trans osobe u Hrvatskoj, najviše su pozorili iz udruge Trans Aid Hrvatska koja je prije tri tjedna uputila apel Vladi da krene raspravljati o Zakonu o državnim maticama (KlikKlik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike