FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Priopćenje Queer Zagreba povodom gostovanja Gerta Hekme

objavljeno:

28. 03. 2013.
Priopćenje Queer Zagreba povodom gostovanja Gerta Hekme

Povodom prozivanja udruge zbog gostovanja Gerta Hekme, udruga Domino objavila je priopćenje.

Queer Zagreb se kroz organiziranje javnih događanja koja spadaju u sferu suvremene umjetnosti, teorije i aktivizma bavi seksualnim i rodnim identitetima i slobodama, a s ciljem osnaživanja domaće queer zajednice i postizanja pravne i društvene ravnopravnosti ne-heteroseksualnih osoba. Queer Zagreb je tijekom svog djelovanja proteklih deset godina otvorio mnoga bitna pitanja u domaćem kulturnom, ljudskopravaškom i medijskom prostoru: nadilaženje označavanja različitih seksualnih orijentacija kroz prizmu grijeha, zločina i bolesti, osvještavanje razine homofobije u hrvatskom društvu, potreba zakonskog prepoznavanja zločina iz mržnje, potrebu uvođenja zdravstvenog odgoja u škole koji će uključivati i edukaciju o homoseksualnosti.

Queer Zagreb je kao jednog od predavača u programu od serije predavanja gostujućih umjetnika, teoretičara i aktivista pozvao i profesora i antropologa Gerta Hekmu, sa Sveučilišta u Amsterdamu da održi predavanje na temu “Počeci LGBT pokreta i seksualna revolucija”. Tijekom predavanja je Gert Hekma dao povijesni pregled razvoja seksualne revolucije od Prosvjetiteljstva do današnjih dana, posebno se osvrnuvši na LGBT pokret i početak borbe za jednakost homoseksualnih osoba koje traje i danas. U tom kontekstu je zamišljeno te realizirano ovo gostovanje profesora sa Sveučilišta u Amsterdamu i kao takvo se sadržajno uklapa u širu javnu raspravu o daljnjim promicanjima prava queer zajednice u Hrvatskoj.

Sa žaljenjem primjećujemo kako se navedene aktivnosti Queer Zagreba instrumentaliziraju kao povod za još jedan napad na uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatske škole prema odobrenom Kurikulumu, a čime se udruga Vigilare sustavno bavi, zaključio je Zvonimir Dobrović za Queer Zagreb.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike