FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tako lijepa a tako homofobična

objavljeno:

15. 09. 2009.

autor:Prošlog je kolovoza uobičajenu ljetnu sezonu kiselih krastavaca uzdrmala objava tužbe koju su protiv RH podnijeli Interights iz Londona, u suradnji sa Centrom za reproduktivna prava iz New Yorka i domaća udruga CESI. Tužba je podnesena radi podržavanja i pokušaja da se uvede diskriminatoran i znanstveno netočan apstinencijski program seksualne edukacije. U tužbi su izneseni argumenti koji govore u prilog tome da RH ugrožava zdravlje i živote mladih ljudi kroz neprikladnu seksualnu edukaciju, te time krši međunarodnu povelju ljudskih prava, Europsku socijalnu povelju – govori Nataša Bijelić iz CESI-ja.

Odluka je, bit će da je tako bilo baš zbog ljetne fjake, relativno dugo ostala neprimjećena od strane domaćih medija, ali je zato ono što je izgubljeno vremenski nadoknađeno količinom medijskih izvještaja koji su uslijedili. No, što u odluci zapravo piše? Govoreći rječnikom Hrvatske turističke zajednice, sve bi se moglo sažeti u slogan: Tako lijepa, a tako homofobična!

povezane vijesti

Iako je primarna namjera podnositelja tužbe bila upozoriti na čitav niz suludih i neprihvatljivih tvrdnji o ljudskoj seksualnosti i rodnih stereotipa koji su jasno ugrađeni u pilot programe TeenStar i GROZD i servirane pod raspelom klincima u nekoliko osnovnih škola, Odbor je zažmirio na diskriminaciju unutar tih programa vadeći se na činjenicu da su programi fakultativni i u pilot fazi (hm, bit će da je fakultativna-pilot diskriminacija u redu čak i za Vijeće Europe?)

- Zadovoljni smo činjenicom da je Odbor utvrdio postojanje homofobije u kurikulumu i istaknuo da je obaveza države osigurati objektivnu i ne-diskriminirajuću edukaciju te postavio jasne kriterije za edukaciju o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju. Žao nam je što se Odbor odlučio ne osvrnuti na programe TeenSTAR i GROZD s obrazloženjem da se radi o van-nastavnom i pilot programu jer su po našem mišljenju to programi koji su diskriminatorni i znanstveno netočni. Odluka odbora nam se čini vrlo politički-korektno intonirana kako bi mogla djelomično zadovoljiti obje strane – govori Bijelić.

Dakle, Odbor se uspio izvući iz mat u pat situaciju tezom da ih zanima samo odobreni program, u kojem se još davno našao homofobičan udžbenik iz biologije. Naravno i za sam Odbor bilo je previše ulaziti u „rodna“ pitanja i pozabaviti se bujicama stereotipa o muškom i ženskom rodu.

-  Rodni stereotipi jesu u osnovi i homofobije i rodno-uvjetovanog nasilja. Međutim, to opet ima veze s činjenicom da je Odbor razmatrao samo obavezni kurikulum (npr. biologiju), ali ne i van-nastavne programe kao Teen STAR i GROZD. Utvrđeno je postojanje stereotipa i predrasuda koji stigmatiziraju homoseksualne osobe u obaveznom kurikulumu iako toga ima i u ovim ranije spomenutim programima, kaže Bijelić.

Dobra strane ove čitave epizode je da je homofobija jasno prepoznata i unutar institucija Vijeća Europe te da se i te institucije odnose prema njoj sa nultom stopom tolerancije. Ipak, kada su u pitanju oni programi koji dolaze direktno iz proizvodnog pogona svevišnjeg, tada ni Odbor ne bi baš prelistavao i razmatrao sadržaje obasjane božjim blagoslovom.

Foto: staff.lboro.ac.uk


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike