FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Trans Aid traži od Vlade da riješi status trans osoba u RH!

objavljeno:

20. 03. 2013.
Trans Aid traži od Vlade da riješi status trans osoba u RH!

autor:U ime transseksualnih osoba i njihovih obitelji Vladi RH obratili su se iz udruge Trans Aid Hrvatska – Udruge za promicanje i zaštitu prava transrodnih i transseksualnih osoba, sa zahtjevom da se konačno i hitno riješi status transseksualnih osoba u Republici Hrvatskoj.

“Upoznati sa procedurom, svjesni smo i krajnje zabrinuti jer je od prvog čitanja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama prošlo gotovo 6 mjeseci, a još nema govora o istom niti na sjednicama Vlade, niti u Saboru. Također, iako smo mi i nama srodne udruge poslali svoje prijedloge amandmana na taj zakon, do dana današnjeg nemamo povratnu informaciju kakav bi prijedlog Vlada RH podržala”, upozorili su iz udruge Trans Aid.

U obraćanjima, kako individualnim, tako i u ime udruge, nisu naišli na razumijevanje Ministarstva zdravlja, čije je radno tijelo Nacionalno zdravstveno vijeće odbilo sve Zahtjeve za promjenu spola u dokumentima (koji bi omogućio zakonsko priznavanje rodnog identiteta podnositelja zahtjeva), i to na način koji je vrlo upitan, kako pravno tako i medicinski, iz dva razloga:

1. Svi koji su predali zahtjev bili su odbijeni u samo jednoj rečenici : “Zahtjev za promjenu spola u dokumentima se odbija jer postupak nije u potpunosti i nepovratno proveden.” Dakle, iako su najkompetentniji stručnjaci koji imaju uvid u živote, medicinsku dokumentaciju i stanje osoba u pitanju, kao i socijalni radnici dali svoja stručna mišljenja na osnovu profesionalnog iskustva i znanja, nitko nije zadovoljio upitne “standarde” Nacionalnog zdravstvenog vijeća;

2. Iako se u Pravilniku izričito tražilo (a prema Pravilniku je isto Vijeće donosilo svoje mišljenje) da svoje mišljenje o podnositelju zahtjeva trebaju dati: endokrinolog, psiholog, liječnik opće prakse i socijalni radnik – zabrinjavajuća je činjenica da niti jedan stručnjak te profesije nije član Nacionalnog zdravstvenog vijeća!

“Nadalje, činjenica da je samo Ministarstvo zdravlja i ministar Ostojić na čelu, dozvolilo da se na takav način uskrati pomoć transseksualnim osobama, i da im se život uvjetuje činom invazivnog operativnog zahvata koji se čak niti ne obavlja u RH, graniči i sa liječničkom etikom, a naravno i sa zakonom”, naglasili su iz Trans Aida.

Upozorili su da je takav čin grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, i na temelju Ustava RH, kao i Konvencije o ljudskim pravima te da je to izričito suprotstavljanje i kršenje izvještaja UN-a u kojem se nalaže da države članice zabrane prisilnu sterilizaciju u svim okolnostima i pruže posebnu zaštitu pojedincima iz marginaliziranih skupina. Slično, Europski parlament u Izvješću o stanju temeljnih prava u Europskoj uniji poziva članice da uvedu ili preispitaju zakonske procedure za priznavanje rodnog identiteta, prema modelu Argentine, te da preispitaju uvjete (uključujući i prisilnu sterilizaciju) postavljene za zakonsko priznavanje rodnog identiteta. Praksa zakonskog priznavanja rodnog identiteta u RH se stoga direktno suprotstavlja s pravnim regulativama kako u RH, tako i u EU, pa i UN-u.

“Stoga pozivamo Vladu RH da hitno i bez odlaganja riješi ovo pitanje, postupi po zakonima Konvencije i Ustava RH, kao i preporukama UN-a i Europskog parlamenta i time zaustavi vrlo tešku i očitu diskriminaciju koja se provodi nad transseksualnom populacijom u RH. Istom ćemo smatrati i vašu šutnju i nepoduzimanje mjera zaštite ljudskih prava, i stoga zahtijevamo da hitno i bez odlaganja Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama stavite na dnevni red sjednice Vlade, a potom odmah i na dnevni red sjednice Sabora”, poručuje Trans Aid.

Također su ih zamolili da kod donošenja odluke postupe po preporukama Vijeća Europe, odnosno, Povjerenika za ljudska prava, u čijoj preporuci je vrlo jasno naznačeno kako i na koji način se trebaju ispoštivati ljudska prava i primijeniti zakoni Konvencije o ljudskim pravima, te urediti zakone država Europe.

“S obzirom na predugi period u kojem u Republici Hrvatskoj nije postojao niti jedan zakon koji bi olakšao život transseksualnim osobama, te je dolazilo do nasilja, samoubojstava i teške patnje, molimo da zaista na prvoj slijedećoj sjednici održite raspravu i donesete odgovarajući prijedlog Zakona”, zaključilli su iz  udruge.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike