- Queer.hr - http://queer.hr -

Slavljenje žena diljem Hrvatske!

Posted By Dina J. On March 7, 2013 @ 10:00 am In Domaća,Izdvojeno,Politika | No Comments

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine te se tog dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička stranka Amerike, a između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. Sama ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Tako su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku i to zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća da bi njihov protest prekinula policija. Samo dva mjeseca nakon toga, osnovale su sindikat.

Položaj žena još uvijek je nezahvalan u suvremenom društvu, a stope ekonomske neaktivnosti, kao i stope nezaposlenosti, kontinuirano su više među ženama nego među muškarcima. Usprkos većem radnom opterećenju u usporedbi s muškarcima, žene rade manje plaćene poslove, koncentrirane su na hijerarhijski nižim zaposlenjima, češće rade na određeno vrijeme i na part-time poslovima. Povodom Dana žena Centar za ženske studije, u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske i BRID-om (Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju) poziva na niz događanja – prosvjed, tribina, projekcije filmova – koji će se održavati tijekom cijeloga dana, na 8. mart.

Raspored događanja – 08. ožujak 2013.
11.30: Trg bana Jelačića –  okupljanje i odlazak pred Vladu RH – prosvjed Ženske mreže Hrvatske„40% žena na izborne liste, odmah

13.00: Trg bana Jelačića –  javni događaj: čitanje zahtjeva Ženske mreže Hrvatske Vladi RH „40% žena na izborne liste, odmah“ i flash mob ‘Break the Chain’

13.30 – 17.00: Centar za ženske studije –  projekcije filmova o borbi protiv spolne diskriminacije:

13.30:   Ženska prava hoću (Made in Dagenham, Velika Britanija, 2010., r. Nigel Cole)

– film o štrajku radnica u tvornici automobila u Velikoj Britaniji 1968. godine za jednaku plaću. Gl. uloge: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson.

15.30:   Anđeli čeličnih vilica (Iron Jawed Angels, SAD, 2004., r. Katja von Garnier)

– prikaz povijesne borbe američkih sufražetkinja za pravo glasa. Gl. uloge: Hillary Swank, Frances O’Connor, Anjelica Huston.

17.00: Filozofski fakultet – tribina ‘Osmi mart i važnost feminističke borbe za socio-ekonomsku jednakost danas‘, u organizaciji BRID-a (Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Centra za ženske studije

Organizatorice su upozorile kako žele raspravom Osmom martu vratiti njegov značaj praznika solidarne borbe za radnička prava, kao i upozoriti na transformaciju njegovog značaja kao indikativnu za ‘mjesto’ dodijeljeno feminizmu u aktualnom društvenom sistemu. Na tribini koja će se održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu će govoriti: Jagoda Milidrag Šmid, Dora Levačić, Ankica Čakardić i Davorka Turk uz moderaciju Nikoline Rajković, a pokušati će dati analiza postojećeg stanja te, ostvariti početak suradnje raznih društvenih aktera (sindikata, studenata, organizacija civilnog društva itd.) u cilju stvaranja društvene promjene koja bi neizostavno uključila razotkrivanje i dokidanje društvene eksploatacije žena.

Kao svojevrsno “zagrijavanje” za Dan posvećen ženama je i tribina u Booksi koja će se održati u četvrtak 7. ožujka u 19 sati u Booksi, Martićeva 14d, Zagreb na temu feminizma i onoga što je od njega (p)ostalo u 21. stoljeću.Voditeljica tribine je Miljenka Buljević koja će se s gošćama, književnicom i teoretičarkom Đurđom Knežević i književnom kritičarkom, književnicom i blogericom Asjom Bakić, dati u potragu za feminizmom današnjih dana i kojim bi pravcem ono što se od feminizma pronađe moglo (s)krenuti u budućnosti.

U petak će, također, i u Rijeci sve biti u znaku žena. Distune promotion & Art-kino Croatia pozvali su sve zainteresirane na riječku premijeru filma :”Mima i Marta-aktivistčki ljubavni film” autorskog dvojca Damira Radića i Sanje Ribičić Radić, a nakon projekcije filma slijedi koncertni nastup jednog i jedinog Le Zbora. Program započinje u 21 sat, a kako će se druženje nakon nastupa i filma nastaviti u riječkom klubu Tunel, bez sumnje će se zabava za žene od žena otegnuti do sitnih jutarnjih sati.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/31463/slavljenje-zena-diljem-hrvatske/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.