FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queer MoMenti predstavljaju: Vrijeme za obitelj

objavljeno:

6. 03. 2013.
Queer MoMenti predstavljaju: Vrijeme za obitelj

autor:Zamislite tri odrasla brata koji putuju u maloj, napučenoj prikolici sa svojim roditeljima kroz Grand Canyon. Slika koju ste stvorili u glavi, prikaz je idiličnog putovanja. Osim što… Jedan sin boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja, drugi nikako ne može držati konce svog života u rukama dok je treći – gej.

Kombinirajte to sa strogim ocem punim ljubavi koji želi samo najbolje za svoju djecu, tihom i podržavateljskom majkom koja nekako uspijeva cijeli taj kaos držati na okupu i imate pred sobom naslov izraelskog redatelja Nitzana Giladya „Vrijeme za obitelj“ koji je zabilježio sedmodnevni izlet svoje obitelji.

Dokumentarac prikazuje putovanje koje je prepuno razgovora, svađa, smijeha kao i povezanosti tako tipičnih za obitelj, a pritom donosi univerzalnu priču o djeci koja nastoje izgraditi vlastit život ponekad i kontra želja svojih roditelja bez obzira na to koliko konflikata će putem izazvati.

Vrijeme za obitelj / Family time
13.3., 19h, 15.3., 21h
r. Nitzan Gilady, Izrael, 2012.
Kino Europa, Varšavska 3, Zagreb

Biografski element filma pojačan je video snimkama iz obiteljske arhive, a ujedno i progovara o jemenskom nasljeđu u izraelskoj kulturi, imigraciji, kao i želji imigranata da njihova djeca uspiju u novoj zemlji,  problemima rasizma, utjecaja rada u vojsci na obitelj kao i o pitanjima koja muče roditelje LGBT djece. Osim tih priča, specifičnih za ovu obitelj, gledatelji dobijaju uvid i u opća obiteljska pitanja poput borbe između slobode i pripadanja, intimnosti i nametanja, kao i uvid u roditeljske želje za svoju djecu koja su često razlog mnogih neslaganja.

„Vrijeme za obitelj“ premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Jeruzalemu 2012. godine te predstavlja osobnu priču redatelja Giladya koji je zapao u kreativnu krizu u kojoj se odlučio posvetiti svojoj obitelji. Na jednom od njihovih druženja, učinilo mu se tako logično uzeti kameru u ruke i zabilježiti sve što se dešava i poručiti svijetu „Ovo sam ja. Prihvatite me.“

A prihvaćanje jest jedna od ključnih tema ovoga filma te se ogleda u raspravama redateljeve obitelji o njegovoj seksualnosti kao i različitim razmišljanjima i načinima prihvaćanja njegovog seksualnog ideniteta uz uvijek prisutno nerazumijevanje od strane njegovog oca koja je oduvijek imalo veliki utjecaj na redateljevu percepciju o samome sebi.

Priča jest dokaz kako u svakoj obiteljskoj priči postoji određena doza heroizma koji se može očitovati na različite načine, ali onaj najbitniji jest – ne odustati.

Ulaznice po cijeni od 25 kuna se mogu kupiti na blagajni kina Europa, Varšavska 3, pola sata prije početka projekcije.

Queer MoMenti su dio platforme This is a Domino project.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike